Itaalia peaminister kritiseerib Euroopa Keskpanga intressimäärade tõstmist

Copy
Itaalia peaminister Giorgia Meloni.
Itaalia peaminister Giorgia Meloni. Foto: Francesco Fotia/AGF/SIPA/ Scanpix

Itaalia peaminister Giorgia Meloni kritiseeris kolmapäeval Euroopa Keskpanga (ECB) karmi rahapoliitikat, mis seisneb intressimäärade tõstmises inflatsiooni pidurdamiseks.

«ECB lihtsustatud retsept tõsta intressimääru ei tundu paljudele õige tee,» ütles Meloni Itaalia parlamendis enne selle nädala Euroopa Liidu tippkohtumist.

«Meie riikides ei tulene üldine hinnatõus majandusest, mis kasvab liiga kiiresti,» ütles ta, «vaid teistest teguritest, eeskätt energiakriisist, mille on põhjustanud Ukraina konflikt».

Meloni avaldus on reaktsioon ECB presidendi Christine Lagarde'i teisipäevasele hoiatusele, et pank jätkab intressimäärade tõstmist ka juulis, kui väljavaated oluliselt ei muutu.

Keskpank on tõstnud intressimääru sel aastal erakordselt kiires tempos, et pidurdada inflatsiooni, mida on tagant tõuganud energia- ja toiduhindade tõus pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale.

Eelmisel aastal inflatsiooni hoogustanud energiahinnad on langenud, kuid nüüd teeb ECB-le muret palgatõusu mõju, sest töötajad nõuavad suuremat palka kasvanud kuludega toimetulekuks.

Tänu energiahindade langusele aeglustus euroala inflatsioon mais aastases võrdluses 6,1 protsendile, kuid ületab ECB kahe protsendi sihtmärgi ikka veel kolmekordselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles