Saaremaa laevaehitusfirma saab Euroopa laevastikele uudse platvormi loomiseks 95 miljonit

PM Majandus
Copy
BALTIC WORKBOATS
BALTIC WORKBOATS Foto: Küllike Rooväli

Eesti laevaehitusettevõtte Baltic Workboats (BWB) juhitud konsortsiumi pakkumine võitis Euroopa Kaitsefondi konkursil 95 miljoni euro suuruse rahastuse, et luua Euroopa laevastikele uut tüüpi mereväe alusplatvorm.

Algatuse EUROGUARD käigus luuakse modulaarse ja poolautonoomse pealveesõiduki platvorm koos kaugjuhtimissüsteemiga, mida võiks hakata kasutama kogu Euroopa. Erinevate ülesannete tarbeks ümber kohandatav ning kuluefektiivne järgmise põlvkonna disain võimaldaks uudset laevatüüpi rakendada erinevate laevastike juht- ja tugirollides.

Saaremaal Nasval tegutsev BWB juhib firmade konsortsiumit, kuhu kuulub kokku 23 ettevõtet ja teadusasutust Euroopa merelaevanduse suurriikidest - Prantsusmaalt, Hispaaniast, Hollandist, Itaaliast, Norrast, Taanist ja mujalt. Platvormi loomiseks sai grupp kokku 95 miljonit eurot, 65 Euroopa Kaitsefondilt ja 30 projektis osalevatelt riikidelt ja ettevõtetelt. Testaluse väljaehitamise eest vastutab BWB, kogu töö toimub Saaremaal, Nasva tehases. Veesõiduki prototüübi merekatsetused toimuvad samuti Eesti vetes, koostöös Eesti Mereväega.

Platvormi ideevisuaal.
Platvormi ideevisuaal. Foto: Erakogu.

Projekti käigus peab valmima prototüüp, mis suudab iseseisvalt täita erinevaid ülesandeid. Milliseid täpsemalt, selgub mitmeaastase teadus- ja arendustegevuse käigus, ent laias plaanis peab alus suutma iseseisvalt navigeerida, tuvastada takistusi ja ohtusid, vältida kokkupõrkeid ja täita muid missioonispetsiifilisi ülesandeid. Prototüüp peab lähtuma modulaarsuse põhimõttest – alust peab olema võimalik komplekteerida konkreetsest vajadusest või ülesandest lähtuvalt. Selle loomisel oodatakse uuenduslikkust ka jõusüsteemi osas, oluline märksõna on keskkonnasõbralikkus.

«Meil on äärmiselt hea meel osaleda sellises ambitsioonikas projektis, aga samas tunneme ka väga suurt vastutust projekti osas mis eeldab nii ettevõttelt kui meeskonnalt mitme aasta pikkust pingutust seatud eesmärkide saavutamiseks. Konsortsiumi juhtpositsiooni usaldamine Eestist pärit ettevõttele tähendab meile kindlasti samas olulist kvaliteedimärki,» lausus BWB tegevjuht Margus Vanaselja.

Prototüüp peaks valmima 2027. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles