Raport: Soomes kasutatakse välistööjõudu kurjasti ära, eriti ehitusel (2)

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Kortermaja renoveerimine Helsingis. Pilt on illustratiivne.
Kortermaja renoveerimine Helsingis. Pilt on illustratiivne. Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Teisipäeval Soomes avaldatud tööohutuse ja tervishoiu raporti järgi vajavad ligi poolte teistest riikidest Soome tööle tulnud inimeste töötingimused parandamist, kirjutab Yle uudisteportaal.

Välistööjõu tingimusi analüüsivas raportis on kokku võetud üle 2350 kontrolli tulemused. Uurimine viidi läbi eelmisel aastal.

Peaaegu poolte töökohtade kontrollimisel tuvastati, et töötajale makstakse vähem palka kui kollektiivlepingutes nõutud seaduslik miinimum. Kõige rohkem puudusi tuvastati ehitus- ja restoranisektoris, kus puudusi ilmnes üle pooltel juhtudel.

Soomes pole seadusega paika pandud üldist miinimumpalka, vaid see määratakse töövaldkonna kollektiivlepingus. Soome seaduste järgi tuleb kollektiivlepingus määratud palgatasemest kinni pidada nii soome kui ka teistest rahvustest töötajate puhul.

Näiteks ehitusel on miinimumpalk 11,25 eurot tunnis. Täistööajaga on töötaja brutopalk sel juhul 1798,4 eurot kuus.

Töötaja või mitte?

Aruande järgi on üha rohkem olukordi, kus töösuhted varjatakse ettevõtluseks või töötamiseks füüsilisest isikust ettevõtjana (FIE).

Lisaks oli probleeme töölepingute ja töövõtulepingute sõlmimisega. Kontrolli käigus ilmnes olukordi, kus töötaja arvas, et tal on tööleping, kui tegelikult töötas ta töövõtulepinguga, kus tingimused on töötajale halvemad. Näiteks ei maksta sellel juhul töötajale puhkusel olles tasu.

Mõne tööandja sõnul olid töötajad neile «lihtsalt appi tulnud».

Ametnikud kohtasid restoranide personaliruumides välistööjõudu, kelle töösuhe polnud ametlikult vormistatud. Mõne tööandja sõnul olid töötajad neile «lihtsalt appi tulnud».

15 protsendil kontrollitud töötajatest puudus Soomes töötamiseks seaduslik õigus. Euroopa Liidu kodanikel on Soomes lubatud töötada ilma eraldi loata, kuid kolmandate riikide kodanikel on vaja elamisluba, mis töötamist võimaldaks. Erandiks on lühialaline töötamine, kuid ka see tuleb ametlikult registreerida.

Raportis märgiti, et rikkumiste arv polnud võrreldes 2021. aastaga märkimisväärselt muutunud.

Soomes elab püsivalt ligi 70 000 Eesti kodanikku.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles