2000 eurot puhtalt kätte: inimeste palgasoovid on järsult kasvanud (6)

PM Majandus
Copy
Rahakott.
Rahakott. Foto: Arvo Meeks

Töötajad soovivad oma praegusel töökohal kätte saada 2000 eurot. Võrreldes eesmise kevadega on palgasoov kasvanud 300 euro võrra, selgub Palgainfo Agentuuri ja tööportaali CVKeskus.ee üle 10 000 osalejaga töötajate küsitluse tulemustest.

Aasta tagasi oli töötajate palgasoov 1700 eurot.

See on mediaansoov. Poolte töötajate netopalgasoov mahub 1500 ja 2500 euro vahele. Kümnendik töötajatest rahuldub ka alla 1200-eurose palgaga ja sama paljude palgasoov ületab 3000 euro piiri.

Seejuures ületab inimeste palgaootus nende tegelikult saadavat palka 500 euro võrra. 

Küsitlusest selgus ka, et töökoha vahetamisel ootavad inimesed 100 euro võrra suuremat palka kui olemasoleval töökohal ning see ootus on kasvanud kõikides ametirühmades. 

Mittetöötavate inimeste palgaootus on suurenenud

Samuti on kasvanud mittetöötavate inimeste palgaootus. Kui eelmise aasta kevadel soovisid tööotsijad teenida 1300 eurot kätte (mediaan), siis sel kevadel on palgasoov 1500 eurot ehk 200 euro või 15,4 protsendi võrra kõrgem. 

Palgainfo Agentuur märkis, et tervisekriisi ajal suurenes töötajate ebakindlus tööturul ja ka palgaootus ei kasvanud nii kiiresti. «Eelmisest kevadest alates on aga näha töötajate palgaootuste üsna kiiret kasvu,» kinnitatakse teates. 

Palgaootust mõjutab ühelt poolt töötasude kasv – üle pooltel küsitluses osalejatel oli aasta jooksul põhipalk tõusnud, mis säilitab töötasuga rahulolu, aga suurendab samas ka palgaootust.

Eelmise aastaga võrreldes on kasvanud töötajate osatähtsus, kes tulevad kehvasti toime, ja kahanenud on nende osakaal, kes hästi toime tulevad.

Teisalt mõjutab palgaootuste suurenemist hindade kasv ja kehvemaks muutunud toimetulek. Eelmise aastaga võrreldes on kasvanud töötajate osatähtsus, kes tulevad kehvasti toime, ja kahanenud on nende osakaal, kes hästi toime tulevad. Kuigi üle pooled töötajad saavad oma töötasuga hakkama, on paljude toimetulek eelmise aastaga võrreldes halvenenud.

Rohkem on kehvasti toimetulevaid töötajaid madalama palga ja lihtsamate tööde tegijate seas: lihttöölistest tuleb kehvasti toime pea kolmandik (32 protsenti) ja klienditeenindajatest samuti kolmandik (33 protsenti).

Keskmiselt toimetulevad töötajad teenivad üle 1500 euro kätte, väga hästi hakkama saavad üle 2500 euro. Ka need summad on aasta jooksul kasvanud.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles