Wise’i aktsia hind kerkis tulemuste peale hüppeliselt

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Wise asutaja ja suuromanik Kristo Käärmann
Wise asutaja ja suuromanik Kristo Käärmann Foto: Eero Vabamägi/Postimees

Wise’i aktsial oli teisipäeval hea päev. Väärtpaber kallines 16,4 protsendi võrra 611,4 pennini.

Aastaga on aktsia kallinenud 63,9 protsent, kuid see on ikka odavam IPO hinnast.

Suurbritannia makseettevõte Wise, mida ka Eesti omas peetakse, teatas, et kõrgemad intressimäärad kasvatavad tänavu nende kasumit, kirjutab FT. Sellega saadi üle klientide keskmiselt väiksemate maksete mõjust.

Wise teenib klientide kontol olevat raha pankades hoides intressitulu. Kuna intressimäärad on järsult tõusnud, toob see rohkem sisse.

Panga märtsis lõppenud majandusaastal kasvas intressitulu. Wise prognoosis, et käimasoleval majandusaastal kasvab see veelgi 28-33 protsenti.

Peel Hunti analüütikud märkisid, et prognoos on oodatust parem.

Klientide rahajääk kasvas Wise’is enam kui 50 protsendi võrra 10,7 miljardi naelani. Seda on enamvähem võrdselt eraisikute ja firmade kontodel.

Kuna maailma majanduskasv võtab hoo maha, eeldab Wise, et tänavu keskmine makseaktiivsus kliendi kohta langeb. Läinud aastal see suures pildis ei kasvanud ega kahanenud. Teise poolaasta kohta teatas siiski Wise, et suurte summade maksmine on vähenenud, sest rahvusvahelisel kinnisvaraturul on hoog raugenud.

Kuni märtsini kestnud aastal ulatus Wise’i maksueelne kasum 146,5 miljoni naelani. Aasta varem oli kasum vaid 43,9 miljon naela. Tulud kasvasid 51 protsenti, 846,1 miljoni naelani.

Davy Researchi analüütikud hoiatasid, et kliendi kohta keskmise mahu kahanemise osas pole selge, kas see on pikemaajaline trend.

Wise aktsiat on toetanud ka hiljuti erakordne, nüüd juba tavapärasem asjaolu

Maikuus lisas maailma suurim väärtpaberituru indeksite koostaja MSCI esimese Eesti ettevõtte - Wise plc - oma globaalsete aktsiaturu indeksite koosseisu. Sellega lisandusid esimesed Wise-i aktsiad ka meie pensionifondide portfelli, teatas pensioniühistu Tuleva.

Just mõni kuu varem oli MSCI välja heitnud sarnase valdkonna, aga vana majandusmudeliga Western Unioni.

Väärtpaberituru indeks ei ole midagi muud kui nimekiri. MSCI ACWI indeks, mida Tuleva järgib, on nimekiri, milles maailma ligikaudu 3000 suurimat börsiettevõtet on turuväärtuse järgi ritta pandud. Iga ettevõtte osakaaluks indeksis on tema turuväärtus jagatud kõigi ettevõtete turuväärtusega.

Kord kvartalis vaatab MSCI nimekirja läbi, lisades ettevõtteid, kelle turuväärtus on kasvanud piisavalt, et suurimate nimekirja mahtuda, ja heidab välja ettevõtteid, kelle väärtus on pikemat aega juba alla seatud miinimumi.

Maikuise läbivaatuse käigus lisandus ACWI indeksisse 86 ja langesid välja 39 ettevõtte aktsiad. Väljalangejate hulgas oli näiteks Electroluxi aktsiad. Huvitav on ka see, et veebruaris langes indeksist välja Wise-i konkurent eelmisest sajandist, Western Union. Selle ettevõtte 4 miljardi euroni langenud turuväärtus on liiga väike, et indeksis püsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles