Hiina peaminister: majanduskasv kiireneb aasta teises kvartalis

Copy
Hiina lipp.
Hiina lipp. Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Hiina püsib Pekingi seatud kursil jõuda 2023. aastal viieprotsendise majanduskasvuni, ütles peaminister Li Qiang teisipäeval.

«Terve aasta peale peaksime me eelduste kohaselt jõudma viieprotsendise majanduskasvu eesmärgini, mis seati aasta alguses,» ütles Li oma kõnes, kui avas Põhja-Hiinas rahvusvahelise poliit- ja äriliidrite tippkohtumise Maailma Majandusfoorum, mida tuntakse ka kui niinimetatud suvist Davosit.

Li sõnul on mõned rahvusvahelised organisatsioonid kergitanud oma prognoose Hiina majanduskasvu suhtes, näidates sellega üles usku Hiina majandusarengu väljavaadetesse.

Samas on Hiinas koroonapandeemiast taastumine aeglustunud ning mitmed näitajad on viimastel nädalatel andnud märku, et tagasipõrkes pole enam vajalikku jõudu.

Pekingi keskpank kärpis läinud nädalal kahte olulisemat intressimäära, et seista vastu maailma suuruselt teise majanduse aeglustumisele.

Teadete järgi valmistab Peking ette ka rida meetmeid, millega turgutada majanduse erinevaid sektoreid, eriti kinnisvarasektorit, mis moodustab riigi sisemajanduse kogutoodangust suure osa.

Peking seadis majanduskasvu sihiks umbes viis protsenti märtsikuus, mis on madalaim prognoos aastakümnete jooksul, kui riik hakkas väljuma rangest nulltolerantsi reeglite süsteemist, mille mõju äritegevusele oli kohati laastav.

Toona möönis Li, et viieprotsendine eesmärk ei ole ülesanne kergete killast.

Majanduskasv oli oodatust kiirem

USA uudisteportaal CNBC kirjutab, Hiina peaminister ütles, et teise kvartali (aprill-juuni) kasv peaks olema kiirem kui esimeses kvartalis.

Hiina majandus kasvas esimeses kvartalis 4,5 protsenti, mis on oodatust veidi parem, kirjutas CNBC.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles