Amsterdami Ermitaaži muuseum nimetati Venemaa seose tõttu ümber

Copy
Amsterdami Ermitaaži muuseum vahetas nime.
Amsterdami Ermitaaži muuseum vahetas nime. Foto: KOEN VAN WEEL

Amsterdami Ermitaaži muuseum teatas esmaspäeval, et muudab oma nime, olles aasta tagasi katkestanud sidemed Peterburi muuseumiga seoses Venemaa sõjaga Ukrainas.

Hollandi pealinnas asuva muuseumi nimeks saab septembrist H'ART muuseum, mida muuseum nimetas «uueks alguseks».

Samuti teatas ta partnerlusest Briti Muuseumiga Londonis, Pompidou keskusega Pariisis ja Smithsonian American Art Museumiga Washingtonis, et «maailmakuulsad kunstikogud jõuaksid Amsterdami».

«See on põnev uus samm,» ütles muuseumi direktor Annabelle Birnie oma avalduses, kirjeldades muudatusi kui «kaasaegseid ja tulevikukindlaid». 

Avalduses ei mainitud samas Venemaad.

Amsterdami Ermitaaž avati 2009. aastal Peterburis asuva Ermitaaži muuseumi jaoks, et nad saaksid eksponeerida osa oma tohutust kollektsioonist.

Avamisel osales ka toonane Venemaa president Dmitri Medvedev, kes on Ukraina suhtes muutunud üha vaenulikumaks.

Kuid Amsterdami filiaal katkestas sidemed Venemaa muuseumiga 2022. aasta märtsis, nädalaid pärast Moskva sissetungi Ukrainasse, öeldes, et side ei ole «enam kestev». Enamik selle kollektsioonist on sellest ajast saadik avalikkusele suletud.

Muuseumi esimene suurem näitus uue nime all toimub 2024. aasta keskel koostöös Pompidou keskusega, milles eksponeeritakse vene päritolu maalikunstniku Vassili Kandinsky loomingut.

Järgmisel aastal korraldatakse ka 17 Rembrandti maalist koosnev näitus, et tähistada Amsterdami linna 750. aastapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles