Bitcoin on viimase kuuga märgatavalt tõusnud, ehkki tehinguid on vähe

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Bitcoin. Pilt on illustratiivne.
Bitcoin. Pilt on illustratiivne. Foto: FLORENCE LO / Reuters / Scanpix

Maailma suurima krüptovaluuta bitcoin'i väärtus on alates juuni algusest tõusnud veidi üle 12 protsendi, kuid tõusu põhjused on üllatavad, kirjutab USA uudisteportaal CNBC.

Eelmisel nädalal jõudis bitcoin 30 000 dollarini, mis on kõrgeim hind alates aprilli keskpaigast.

Turuosalised peavad kiire hinnakasvu üheks põhjuseks üleeelmisel nädalal ilmunud uudist, et USA varahaldushiiglane BlackRock esitas Ameerika Ühendriikide väärtpaberi- ja börsikomisjonile taotluse registreerida uus börsil kaubeldav fond, mis sisaldaks bitcoin'i.

Lisaks on ekspertide hinnangul bitcoin'i «turu sügavus» on sel aastal olnud väga madal. Turu sügavus viitab selle võimele vastu võtta suuri ostu- ja müügikorraldusi. Seetõttu võib hind kergesti tõusta või langeda isegi juhul, kui tehingute arv on väike.

Turu likviidsus on langenud

Andmetöötlusfirma Kaiko andmetel on bitcoin'i turu sügavus selle aasta algusest peale langenud 20 protsenti. Turu sügavus on turu likviidsuse mõõt.

«Bitcoin'i hiljutine väärtuse tõus on suuresti tingitud suurtest tehingutest vähem likviidsel turul,» ütles krüptovarade liikumist uuriva firma CCData uuringute juht Jamie Sly.

Suurbritannias asuva Sussexi Ülikooli professor Carol Alexander hinnangul ootavad elukutselised kauplejaid praegu Bitconi hinnatõusu ja seetõttu ei müü oma vara enne, kui hinnatipp on lähedal. Alexanderi sõnul võib hinnatipp olla 50 000 dollari juures ning bitcoin hind võib sinna jõuda aasta lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles