Austraalias valmib seadus, millega saab Facebooki trahvida valeinfo levitamise eest

Copy
Facebooki kasutaja logo taustal.
Facebooki kasutaja logo taustal. Foto: Olivier Douliery / AFP / Scanpix

Austraalia välja pakutud seadus tähendaks hiigeltrahve tehnoloogiahiidudele, kes ei suuda valeinfot ohjeldada, sealse meediajärelevalve hinnangul tooks seadus vähereguleeritud sektorisse kohustuslikud standardid.

Välja pakutud seadus võimaldaks määrata näiteks Facebooki, Google, Twitteri või TikToki omanikele desinformatsiooni võimaldamise eest trahve, mille suurus võib ulatuda kuni viie protsendini aastakäibest.

«Kui eelnõu vastu võetakse, annab see Austraalia kommunikatsiooni ja meedia järelevalveametile (ACMA) võimu sundida ettevõtteid takistama valeinfo levikut ja sellest kasu saamist,» ütles ACMA kõneisik. Ametkond ei saaks volitusi postitusi maha võtta või nende suhtes sanktsioone kehtestada, kuid sel oleks õigus karistada platvorme, kes ei jälgi tõsise kahjuliku potentsiaaliga sihilikult eksitavat, petvat ja valesisu ega võitle sellega.

Ka Euroopa Liidus oodatakse seaduse jõustumist, millega tehnoloogiahiide võib ähvardada kuni kuue protsendini aastakäibest küündiv trahv ja tegevuskeeld.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles