Kannapööre Türgi kahekordistas baasintressi määra (1)

Copy
Türgi liiri rahatähed.
Türgi liiri rahatähed. Foto: ERDEM SAHIN

Türgi keskpank tõstis neljapäeval baasintressi määra peaaegu kaks korda, tehes kannapöörde president Recep Tayyip Erdoğani senises tavatus majanduspoliitikas.

 

Pank tõstis baasintressi määra 8,5 protsendilt 15-le. Otsus langetati keskpanga esimesel koosolekul pärast valimisvõitu mais, mille järel määras ta valitsusse investorite seljatagusega liikmed.

«Rahapoliitilist karmistamist tugevdatakse veelgi nii palju kui vaja õigeaegselt ja järk-järgult, kuni inflatsiooniväljavaate märkimisväärne paranemine on saavutatud,» ütles keskpank.

Pank lubas ka «lihtsustada ja parandada» poliitikat, mida Erdoğani eelmised valitsused kasutasid, et püüda üle elada Türgi halvimat majanduskriisi alates 1990ndatest aastatest.

Panga poliitika kujundamise komitee «jätkab oma otsuste tegemist prognoositavas, andmepõhises ja läbipaistvas raamistikus,» öeldi avalduses.

Majanduse ümberkorraldamine

Erdoğan kaitseb endiselt oma turgusid trotsivat ideed, et kõrged intressimäärad aitavad kaasa tarbijahindade tõusule, mis on viimase viie aasta jooksul olnud Türgi nuhtluseks, selle asemel, et see leevendaks seda.

Türgi juht ajendas keskpanka kaks aastat tagasi alustama intressimäärade alandamist osana «uuest majandusmudelist», mis keskendub töökohtade loomisele ja majanduskasvule. See poliitika andis halva tagasilöögi.

Aastane inflatsioonimäär jõudis eelmise aasta lõpus 85 protsendini ja keskpank kulutas suurema osa oma reservidest, püüdes toetada liiri, mis on 10 aasta jooksul dollari suhtes 90 protsenti langenud, veelgi suurema languse eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles