Varese sadama arendaja on riigikohtus kaotamisega rahul

BNS
Copy
Harry Raudvere
Harry Raudvere Foto: Erakogu

Osaühingu Adepte Group juhatuse liige Harry Raudvere on rahul, et riigikohus jättis neljapäeval jõusse Saaremaa vallavolikogu otsuse, mis ei andnud ettevõttele luba Varese sadamasse tuulegeneraatori püstitamiseks.

«Mul on väga hea meel. See võib küll naljakas tunduda, aga nii see on,» ütles Raudvere BNS-ile. «Praegust majanduslikku olukorda arvestades oleks tuulegeneraatori paigaldamine olnud paras peavalu. Õnneks lahendati see olukord minu eest positiivselt ära,» viitas Raudvere neljapäevasele riigikohtu otsusele.

Raudvere sõnul oleks tuulegeneraatori elektrivõrguga liitumine läinud pakkumise kohaselt maksma 400 000 eurot. «Teist sama palju oleks läinud ülekandeliinide ehitamiseks kuni Järise alajaamani. Sellele lisandub tuulegeneraatori püstitamine ja remont ning tööstuse investeering koos seadmetega. Äriliselt ei oleks see mitte üks toll ära tasunud. Mõnikord on palju odavam, kui asjad jäävad tegemata,» rääkis Raudvere. «Kui kõik päikesepargid töötavad, siis elektrihind kukub teatud perioodil nulli ja isegi miinusesse,» lisas ta.

Samas Raudverel kahju kohalikest inimestest, kes lootsid saada tööd, kuna Adepte Groupil oli seoses elektrienergia tootmisega plaanis energiamahukat tööstust sadamahoonesse rajada ja luua kümme töökohta.

Saaremaa vallavolikogu kehtestas 2020. aasta 21. oktoobri otsusega Pahapilli külas Varese sadama detailplaneeringu osaliselt ainult hoonete ehitamiseks, ent ei andnud Adeptele luba tuulegeneraatori püstitamiseks. Otsuse põhjenduste kohaselt on Pahapilli küla elanikud väitnud, et planeeritav tuulik on liiga lähedal elamutele ja selle tekitatav müra ning visuaalne mõju avatud mererannikul häirib neid. Samuti on viidatud vastuolule Saare maakonnaplaneeringu teemaplaneeringuga ja Mustjala valla külade üldplaneeringuga.

Kuigi Tallinna halduskohus tühistas vallavolikogu otsuse, arvas Tallinna ringkonnakohus teisiti. Ringkonnakohus leidis, et Varese sadama detailplaneeringu kehtestamine elektrituulikuta oli seaduslik, kuna selle tervikuna kehtestamine oleks olnud vastuolus kehtiva üldplaneeringuga, kõrgemalseisvate planeeringute soovitustega ning tuulikust lähtuv müra ületanuks piirnorme. Riigikohus nõustus ringkonnakohtuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles