Leedu: sanktsioonirikkumiste tõttu on piiri ületamine üha raskem

BNS
Copy
Leedu-Valgevene piiripunkt.
Leedu-Valgevene piiripunkt. Foto: Ints Kalnins

Leedu-Valgevene piiril on viimasel ajal tekkinud pikad veokijärjekorrad ning vedajad paluvad võimudel lahendada piiripunktide läbilaskevõime mure, ütles transpordiminister Marius Skuodis, tunnistades samas, et sanktsioonidest kõrvalehoidmiste vältimiseks muutub idapiiri ületamine üha keerulisemaks.

«Mis puutub järjekordadesse (Valgevene piiril – BNS), siis need ei tekkinud mingil suvalisel põhjusel, vaid seetõttu, et sanktsioonide rakendamise kontrolli on kõvasti tugevdatud. Ja ma tõesti toetan tolli kogu tema töös,» ütles Skuodis neljapäeval ringhäälingule.

«Peagi keelatakse mõningate kahesuguse kasutusega kaupade vedu üle piiri, eile lepiti kokku täiendavas sanktsioonipaketis. Praegu oleks mul tõesti raske lubadusi anda, seda enam, et idapiiri ületamise lihtsus ei sõltu minust. Arvan, et see läheb keerulisemaks ühelainsal lihtsal põhjusel – meil on kahjuks liiga palju sanktsioonide rikkumisi ja ärisid, mis ei tee au,» lisas kommunikatsiooniminister.

Euroopa Liit leppis kolmapäeval kokku üheteistkümnendas sanktsioonipaketis Venemaale.

Piirivalve väidab, et Leedus kogunevad järjekorrad Poola-Valgevene piiri kontrollpunktide sulgemise, tihendatud tollikontrolli ja sellise vooga kohandamata taristu tõttu.

Alates 5. juunist kontrollib tolliamet sõidukeid rangemalt, et vältida võimalikku sanktsioonidest kõrvalehoidmist ja keelatud kauba vedu Venemaale - vedajatel tuleb esitada seda kinnitavad dokumendid, kuid kõigil neid ei ole.

Poola keelas alates 1. juunist Venemaa ja Valgevene veoautode sisenemise riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles