Minister: Ukraina lõpetab 2024. aastast Vene gaasi pumpamise

BNS
Copy
Gaasipumpla Ukrainas Orlovka asulas.
Gaasipumpla Ukrainas Orlovka asulas. Foto: Gleb Garanich

Ukraina suure tõenäosusega Venemaa gaasi Euroopasse pumpamise lepingut ei pikenda, ütles Ukraina energeetikaminister Herman Haluštšenko ajalehele Financial Times, kirjutas portaal Unian neljapäeval.

Ministri sõnul lõppeb viieaastane lepingutähtaeg järgmisel aastal. Ta märkis, et Ukraina gaasiedastussüsteem on viimaseid artereid, mille kaudu Vene gaasi Euroopasse tarnitakse, ning võimalus, et Kiiev ja Moskva 2019. aastal sõlmitud viieaastase transiidilepingu pikendamises kokku lepivad on kaduvväike.

«Ma tõesti ei kujuta ette, kuidas see kahepoolselt võiks sündida. Võin teile öelda, et valmistame oma süsteemi ette tarnete vähendamiseks,» ütles Haluštšenko.

Praegu sõltuvad Venemaa gaasist enim Slovakkia (95 protsenti) ja Austria (umbes 50 protsenti).

Haluštšenko märkis, et Euroopa suudab valmistuda tarnete vähendamiseks läbi Ukraina, sest suutis juba kohaneda sarnaste tarnekärbetega teistel marsruutidel.

Ukraina transiidita jääb ainsaks Venemaalt Euroopasse gaasi tarnivaks torujuhtmeks TurkStream. Selle kaudu tarnitakse Venemaa gaasi mandri kagupoolsetesse riikidesse – kokku umbes kolm protsenti kogu Euroopa gaasiimpordist.

Haluštšenko möönab, et Euroopa võib proovida läbirääkimisi vahendada, nagu ta tegi 2019. aastal. Analüütikud peavad aga, arvestades tänaste Moskvaga peetavate läbirääkimiste keerukust, seda võimalust ebatõenäoliseks.

«Kas või väikese osa tarnete kaotamine võib globaalsete gaasiturgude pinget arvestades tõsta hindu kogu maailmajaos, kuigi alates 2025. aastast eeldatakse, et pärast suurte projektide käivitamist Kataris ja USA-s suurenevad veeldatud maagaasi tarned kiiresti,» kirjutab Financial Times.

Seni aga näeb kehtiv leping ette, et Gazprom peab pumpama aastas läbi Ukraina 40 miljardit kuupmeetrit gaasi, makstes selle eest seitse miljardit dollarit. Tegelikult pumpab Venemaa vaid 12 miljardit kuupmeetrit aastas. Pealegi ei maksa Venemaa Kiievi sõnul toru kasutamise eest lisatasu, kuigi leping näeb ette transiiditeenuste eest tasumise täies ulatuses, sõltumata tegelikust pumpamismahust.

Kui lepingut ei pikendata, saab Gazprom Ukraina GTS-i siiski kasutada, broneerides pumpamisvõimsusi oksjonil vastavalt üleeuroopalistele reeglitele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles