Miks hinnad ei lange? Lätis uurib toiduainete kallinemist konkurentsiamet

Erkki Erilaid
Copy
Maxima supermarket Riias. Pilt on illustratiivne.
Maxima supermarket Riias. Pilt on illustratiivne. Foto: Valda Kalnina

Kui paljudes riikides on hakanud toiduainete hinnad alanema, siis Balti riikides on odavnenud vaid üksikud kaubad. Seetõttu teatas Läti konkurentsiamet, et on hakanud uurima toiduainete hindade kujundamist sealsetes poekettides.

Lätis on toidu ja mittealkohoolsete jookide hinnad aastaga tõusnud ligi 18 protsenti ja seda kõigis suuremates tootegruppides. Keskmist hinnatõusu mõjutasid enim peamiselt leib ja teised teraviljatooted, liha- ja piimatooted ning köögiviljad ja munad, kirjutas LSM.lv

Nii toorainete kui energia hinnad on viimastel kuudel langenud ning ekspertide hinnangul peaksid langema ka toiduainete hinnad. «Ma ei näe põhjust edasiseks hinnatõusuks, peagi peaks olema vastupidine efekt,» ütles Läti Tööandjate Keskliidu president Andris Bite.

Kauplejate hinnangul määrab hinna kujunemise samas ka Balti riikide väike turg. Ühe kaubaühiku maksumus on suurem, kuna puudub mahuefekt. Väikesel turul saab kõrgeid hindu kauem hoida, eriti piirkondades, kus tegutsevad suured poeketid, mis annavad suure osa kodumajapidamiste kogutarbimisest.

Läti parlamendisaadikud on konkurentsiametilt lisaks küsinud, miks on jaekettides, mis tegutsevad kõigis kolmes Balti riigis, sarnastel toodetel väga erinevad hinnad. Näiteks Lätis on äädikas 157 protsenti kallim kui naaberriikides.

Lõunanaabrite konkurentsiamet on seetõttu alustanud erinevate turgude ja poekettide jälgimist, et analüüsida jaemüügitingimusi ja selgitada välja hinnatõusude tegelikud põhjused.

«Oleme valinud konkreetsed tooted ja nõudnud näha nende hinnakujundust kogu müügiahelas,» ütles ameti ebaausa kaubanduse ennetamise divisjoni juht Sanita Uljane.

Konkurentsiamet tuleb järeldustega välja aasta lõpus. Kui aga hinnad poodides lähema kolme kuu jooksul ei lange, lubab majandusministeerium järelevalvet karmistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles