Kuusakoski: romusõiduki ja terase hind on aastaga oluliselt tõusnud

BNS
Copy
Romusõiduki kokkuostuhind on aastaga tõusnud 64 protsenti.
Romusõiduki kokkuostuhind on aastaga tõusnud 64 protsenti. Foto: Marko Saarm

Kuusakoski juhatuse liikme Toomas Kollamaa sõnul on romusõiduki kokkuostuhind aastaga tõusnud 64 protsenti ning aastaga on oluliselt kerkinud ka gabariitse terase kokkuostuhind – 31 protsenti.

 

«Meie varasem kogemus näitab, et suvepuhkuste ajal võtavad paljud eestlased oma kodudes-maakodudes ette põhjalikumad ehitustööd ning koristamised, mida nüüd turgutavad vanametalli äraviimiseks klientidele üsnagi sobilikud hinnad. Küllap on inimesi hindava pilguga oma hoovile vaatama pannud ka automaksu hirm või soov saada vabu vahendeid kaitseks ebakindlatele majandusoludele,» kommenteeris Kollamaa pressiteates.

«Maailmaturg võbeleb samas endiselt – kõik ootavad innukalt Hiina täiendavaid stimuleerivaid meetmeid nõudluse leevendamiseks, samuti keskpanga poliitikakujundajate värskeid teadmisi,» märkis ta, lisades, et nõrgem USA dollar aitab toetada investorite nõudlust, aga jääb kahtlus, kas see on kokkuvõttes piisav.

«Lisaks on Lõuna-Korea palunud USA-l määratleda »murettekitavad välisriigid«, et patareitootjatel aidata luua nõuetele vastav tarneahel. Taotlus peegeldab Korea ettevõtete kasvavat muret, millisel tasemel on sinna Hiina kaasamine lubatud. Nimelt ei saa patareitootjad 2025. aastast USA maksusoodustusi, kui nad kasutavad olulisi mineraale, mida toodavad »murettekitavad välisriigid«. Ilmselgelt viide Hiinale,» selgitas Kuusakoski juhatuse liige.

«Kuusakoski enda uudised räägivad Eestis laienemisest. Näeme siseturu kasvu ja seepärast teeme senisest suurema kokkuostuüksuse Paidesse ning avame samasuguse ka Haapsalus,» lisas ta.

21. juuni seisuga oli Kuusakoski andmeil gabariitse terase hind 255 eurot tonni kohta, 31 protsenti rohkem kui 2022. aasta samal ajal, ent sama palju kui eelmisel kuul. Romusõiduki hind tonni kohta oli 230 eurot, kuuvõrdluses 2 protsenti ja aastavõrdluses 64 protsenti rohkem.

Alumiiniumvalu tonnihind kerkis aastavõrdluses 4 protsenti 1250 euroni, kuuvõrdluses aga püsis. Vase hind langes aastaga 13 protsenti ja kuuga 2 protsenti 6100 eurole, messingi hind langes aastaga 11 protsenti ja kuuga 2 protsenti 4200 eurole tonni kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles