BRICS plaanib oma arengupanka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BRICS plaanib oma arengupanka.
BRICS plaanib oma arengupanka. Foto: SCANPIX

Kiiresti kasvavad BRICSi riigid arutavad arvatavasti tuleval nädalal New Delhis ühise arengupanga asutamist.

Brasiilia, Venemaa, India, Hiina ja Lõuna-Aafrika rahandusministrid tõstatasid selle teema juba veebruarikuisel G20 kohtumisel Mehhikos, ütles üks Brasiilia valitsusametnik. «Läbirääkimised on alles väga varajases staadiumis,» lisas ta.

BRICS otsib võimalusi muuta oma ühendus ametlikuks, ehitades ühiseid institutsioone ja uurides laenuandmise võimalusi.

Kokkusobimatute ja kardinaalselt erinevate poliitiliste süsteemidega riikide grupeeringuna, mis pealegi paiknevad maailma eri nurkades, on BRICSil siiski mõningaid ühiseid geopoliitilisi, majanduslikke ja kaubanduslikke huvisid. Nad kuuluvad maailma suurimate majanduste hulka ning nende käes on suur osa maailma valuutavarudest.

Eeldatavasti avalikustatakse 28.-29. märtsil toimuval kohtumisel ka Hiina kava pakkude ülejäänud BRICSi liikmetele jüaanides laenu.

Kõigi eelduste kohaselt kirjutab Hiina arengupank alla vastastikuse mõistmise memorandumile, millega tehakse laenud kättesaadavaks. Ühtlasi teevad oma valuutades laenud kättesaadavaks ka teised rühmituse liikmed.

BRICSi arengupanga eesmärk oleks paremini mobiliseerida riikide vahelisi hoiuseid.

India ametnike sõnutsi oleks aga Hiina ilmselt sellise ettepaneku vastu, kui nad just ise seda panka kontrollida ei saaks. See ei tähendaks, et asjast asja ei saaks – Venemaa, Brasiilia ja India peaks siis tegutsema isekeskis.

Samas aga oleks ühine arengupank Hiina jaoks võimas relv jüaani propageerimiseks, millest Hiina igatseb teha rahvusvahelist valuutat, mis ühel päeval võiks konkureerida dollari või euroga.

Jüaanides laenamise plaan peaks kasvatama kaubavahetust viie rahva vahel. HSBC andmetel käib praegu jüaanides vaid 13 protsenti Hiina kaubavahetusest Aasias, kuid aastaks 2015 võib see protsent poole võrra kasvada.

Brasiiliale, mille arengupanga bilanss on neli korda suurem Maailmapanga omast, annaks grupi ühisasutus võimaluse luua sügavamaid kaubandussuhteid, eriti Venemaa ja Hiinaga.

Viimased on juba ühed suurematest Brasiilia toorainete ostjatest, kuid Brasiilia tahaks veenda neid ostma rohkem tooteid.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles