Kas Rootsi kinnisvaraturul on halvim selja taha jäänud?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Rootsi kinnisvaraturg on kukkumise järel näitamas esimesi võimalike stabiliseerumise märke
Rootsi kinnisvaraturg on kukkumise järel näitamas esimesi võimalike stabiliseerumise märke Foto: Reuters/ScanPix

Rootsi kukkunud kinnisvaraturult on tulnud esimesed nõrgad signaalid, mis võivad viidata olukorra paranemisele. Samas võivad need ka olla ajutised helgemad momendid.

Esmakordselt kahe aasta jooksul on Rootsi elamuehituse indikaator tõusnud. See peegeldab lootust, et kukkunud kinnisvarahindade all kannatanud sektoril võib olla halvem selja taha jäänud, kirjutab Bloomberg.

Igal kuul avaldatav Byggfakta indikaator näitas ehitussektori aktiivsuse pikaajalise languse järel tagasihoidliku tõusu. Koduehituse alustamine kasvas mais marginaalselt, kuid see oli esimene tõusukuu alates 2021. aasta augustist.

Rootsi kinnisvara odavnemine peegeldab üleilmset olukorda. Kallim laenukulu kõrgema intressimäära näol kukutas Rootsis elukondliku kinnisvara hinda 15 protsendi võrra.

Viimastel kuudel on rootslaste hoiakus toimunud muutus. Nüüd usub enamik rootslasi, et kinnisvara kallineb, mitte ei odavne. Viimati võis sellist leiget optimismi kohata aasta tagasi.

Kuigi Byggfakta andmed näivad kinnistavat optimistlikumat pilti, on ehitajate olukord jätkuvalt keeruline. Enamik analüütikud eeldab, et tänavu alustatakse kodude ehitamist mullusest poole vähem.

«Liiga vara on öelda, et langus on läbi,» ütles Byggfakta analüüsipealik Tor Borg. «See võib olla ajutine stabiliseerumine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles