Igale inimesele tuulepark: kas minituulepargid tasuvad end Eestis ära? (3)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Tuulepark. Pilt on illustratiivne.
Tuulepark. Pilt on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Veebipoodides saab juba aastaid osta paarisaja euroga osta minituulepargi, mida reklaamitakse sarnaselt nagu väikeseid päikeseparke - pane, kuhu tahad ja saa elektrit. Aga kas see tasub ennast ära?

Eleoni juht Oleg Sõnajalg ütleb, et ei taha anda hinnangut selle kohta, kas väikestest tuulikutest on reaalselt kasu või on nad pigem mänguasja eest.

Tuuliku töötamise põhimõtted on tema sõnul aga järgmised:

Ideaalis, kui mingeid tuuletakistusi ei oleks, siis ei oleks ka suurt vahet, kas tegemist on suure või väikese tuulikuga.

Kuna aga maismaal on palju erinevaid takistusi, mis varjutavad ja tekitavad tuule turbulentse, (lisaks takistustele põhjustavad turbulentse ka maapind, kusjuures muideks samuti ka mere pind), siis on väga oluline et tuulik oleks tõstetud kõigist takistustest võimalikult kõrgemale, sest varjutus vähendab tuule kiirust ja turbulentsus vähendab tuule energiatihedust (teiste sõnadega tuul keerutab niisama)

Kui väikesed tuulikud saaks paigaldada 100 – 150 m kõrguse masti otsa, toimiks need suhteliselt sarnaselt suurtele tuulikutele,

Aga sellisel juhul, isegi kui tuuliku maksumus oleks paarsada eurot, oleks masti maksumus vähemalt 50 000 – 100 000 eurot, sest ka mastil endal on oluline tuuletakistus, mis defineerib masti konstruktsiooni ja maksumuse.

Kui sellise väikese, aga kõrgele paigaldatud tuuliku hind oleks 100 200 €, kas see oleks tasuv?

Suured tuulikud on aga kõrgel häirimatus ja energiatihedas tuules, oma põhikonstruktsiooni tõttu on nende masti maksumuse osakaal suhteliselt väike, mistõttu kasutegur suur ja kWh hind madal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles