Valitsuse maksutõus toob uuel aastal suurema inflatsiooni ja väiksema majanduskasvu (4)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti Panga president Madis Mülleri hinnangul on Eesti majanduse seis kehv, aga kriisist ei saa rääkida.
Eesti Panga president Madis Mülleri hinnangul on Eesti majanduse seis kehv, aga kriisist ei saa rääkida. Foto: Konstantin Sednev

Eesti Pank andis oma suvises majandus­prognoo­sis mõista, et valitsuse praegused eelarve- ja maksumuudatused löövad korraks inflatsiooni üles ning pärsivad majandus­kasvu, kuid nende positiivset mõju peaks hakkama nägema ülejärgmisel aastal.

Eesti Panga kõige värskemas ennustuses hinnati, et Eesti majandus tänavu langusest ei pääse: kokkuvõttes kukub tänavu majandus ühe protsendi võrra. Panga president Madis Müller märkis, et Eesti majanduse olukord on keskmisest pisut halvem. Kriisist rääkida ei saa, aga olukord on kehv.

Pilti mõjutab oluliselt aga see, milliseid numbreid vaadata: kas võtta arvesse inflatsiooni mõju või mitte. Eurodes mõõdetuna (SKT jooksevhinnas) on Eesti majandus kasvanud kahe aastaga ligi 30 protsenti. Kui vaadata aga reaalväärtust (SKT püsivhinnas), siis on Eesti majandus kahanenud viis kvartalit järjepanu. Panga ennustuse kohaselt hakkab olukord paranema käesoleva aasta teises pooles ning üle kolme protsendine SKT kasv saavutatakse 2025. aastaks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles