Eesti langes rahvusvahelises konkurentsivõime edetabelis (1)

BNS
Copy
Peeter Raudsepp.
Peeter Raudsepp. Foto: Erakogu/ Renee Altrov

20. juunil avaldas Lausanne'i Juhtimise Arendamise Instituut (IMD) riikide rahvusvahelise konkurentsivõime hindamise tulemused – Eesti saavutas riikide rahvusvahelise konkurentsivõime hindamisel IMD edetabelis 64 riigi võrdluses 2023. aastal 26. koha, langedes neli kohta.

Konkurentsivõime edetabelis Euroopa Liidu riike võrreldes on Eesti tänavu 11. kohal, langedes ühe koha võrra võrdluses eelmise aastaga, teatas Eesti Konjunktuuriinstituut.

Konjunktuuriinstituudi direktor Peeter Raudsepp sõnas tulemusi tutvustades, et hetkel on keeruline öelda midagi positiivset majanduses toimuvast. «Kui jätame kõrvale, et Lätil läheb veelgi halvemini, siis hetkel on meil vaja tõsta fookusesse majandusteemad ja vabaneda arusaamast, et kõik on hästi. Meie konkurentsivõime on kasvanud alates 2019. aastast, kuid konkurentsivõime edetabeli tulemused peegeldavad selgelt, et senine edu on lõppemas – majanduse seisundi edetabelis langeme teist aastat järjest: 2021. aastal olime 29. kohal, 2022. aastal 33. kohal, ning sellel aastal juba 54. kohal,» märkis ta. Raudsepp tõi ka välja, et enamus näitajaid edetabelis on suunaga allapoole.

Raudsepp rõhutas, et top 10 riikide loetelus on pigem väikesed kui suured riigid, välja arvatud USA, ning pooled nendest on Euroopa riigid. «Väikestel riikidel on võimalik keerulistes olukordades kiiresti reageerida ja kohaneda, aga seda vaid juhul, kui majandus ning selle areng on seatud fookusesse,» toonitas ta.

2023. aastal on IMD hinnangul kõige konkurentsivõimelisemad riigid Taani, Iirimaa, Šveits, Singapur, Holland, Taiwan, Hongkong, Rootsi, USA ja Araabia Ühendemiraadid. Eesti olulisematest kaubanduspartneritest on Rootsi 8. kohal, Soome 11. kohal, Saksamaa 22. kohal, Leedu 32. kohal ja Läti 51. kohal.

«Läti oli konkurentsivõime tabelis suurim kukkuja, kukkudes 16 kohta. Suurim tõusja oli Indoneesia kümne kohaga,» märkis Raudsepp.

IMD viib riikide rahvusvahelise konkurentsivõime hindamist läbi 1984. aastast. 2023. aastal osales edetabelis 64 riiki ehk üks riik enam kui aasta varem – puudusid Venemaa ja Ukraina, lisandus Kuveit. Riikide rahvusvahelise konkurentsivõime hindamine tugines 2022. aasta statistilistele andmetele ja 2023. aasta alguses läbi viidud ettevõtte juhtide küsitluse tulemustele. Eesti Konjunktuuriinstituut on IMD partneriinstituut alates 2002. aastast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles