Mai tööstustoodangu tootjahinnad tõusid aastaga 0,8 protsenti

BNS
Copy
Narva Tööstuspark.
Narva Tööstuspark. Foto: Tairo Lutter

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, langes 2023. aasta mais võrreldes aprilliga 0,3 protsenti ja tõusis võrreldes eelmise aasta maiga 0,8 protsenti.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Eveli Šokmani sõnul mõjutas indeksit aprilliga võrreldes eelkõige hinnalangus elektri- ja soojusenergiaga varustamises ning kütteõlide ja paberi tootmises. «Samuti mõjutas indeksit hinnatõus puidutöötlemises ja puittoodete ning elektroonikaseadmete tootmises,» lisas Šokman pressiteates.

2022. aasta maiga võrreldes mõjutas indeksit enim hinnatõus toiduainete, elektriseadmete ning tööstusmasinate ja -seadmete tootmises. Vastupidist mõju avaldas elektri- ja soojusenergia, kütteõlide tootmise ning puidutöötlemise hinnalangus. Töötlevas tööstuses kokku oli hinnatõus 2,6 protsenti, sealhulgas toiduainete tootmises 9,6 protsenti.

Ekspordihinnaindeks langes mais võrreldes aprilliga 0,5 protsenti. Kõige rohkem langesid hinnad mäetööstuses, naftasaadustel, kemikaalidel ja pabertoodetel. Kõige rohkem tõusid hinnad puittoodetel, nahktoodetel ja jalanõudel ning elektroonikaseadmetel. Võrreldes 2022. aasta maiga suurenes ekspordihinnaindeks 1,6 protsenti.

Impordihinnaindeks langes mais võrreldes aprilliga 0,3 protsenti. Enim langesid hinnad mäetööstuses, naftasaadustel ja põllumajandussaadustel. Hinnad tõusid enim tööstusmasinatel ja -seadmetel ning mootorsõidukitel. Võrreldes 2022. aasta sama kuuga langes impordihinnaindeks 0,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles