Eesti ja Soome toidupoed ei plaani Venemaal äri ajavat maiustusetootjat boikoteerida

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Milka šokolaad, mille tootjafirma ajab Venemaal äri. Pilt on illustratiivne.
Milka šokolaad, mille tootjafirma ajab Venemaal äri. Pilt on illustratiivne. Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / SCANPIX

Suurkorporatsioon Mondelez International, kelle toodetud maiustusi müüakse ka Eestis, langes Rootsis ja Norras boikoti alla, sest töötajad pole rahul, et firma jätkuvalt Venemaal tegutseb, vahendab Reuters.

Eestis müüakse suurfirma toodangust näiteks Milka ja Toblerone šokolaadi ning Oreo küpsiseid, kuid need tooted pole Venemaal toodetud.

Ukraina ametnikud nimetasid USA suurfirmat hiljuti Venemaa algatatud sõja sponsoriks, kirjutab Soome rahvusringhäälingu uudisteportaal Yle. Mondelez maksis eelmisel aastal Venemaale makse 60 miljonit dollarit. Seetõttu asusid Rootsi firmad Mondalezi tooteid täielikult boikoteerima.

Kõik suuremad Rootsi lõbustuspargid ja Göteborgi linn teatasid hiljuti, et boikoteerivad Mondelezi selle jätkuva kohaloleku pärast Venemaal, ehkki seal müügil olnud tooted pole Venemaal toodetud. Rootsi kapitalil põhineva mööblitootja Ikea kauplused Rootsis ja Norras teatasid, et nad ei müü enam Mondelezi maiustusi. Boikotiga on liitunud Norra reisijateäris tegutsevad firmad, näiteks lennufirma Norwegian Air ja laevanduskontsern Fjord Line ning lisaks mitmed kauplused.

Soomes asuv Ikea teatas laupäeval Yle-le, et nende poed lõpetavad ka Mondelezi šokolaadide Daim ja Marabou müügi.

Mondelezi esindaja ütles Reutersile, et nad säilitavad Venemaal piiratud tegevuse, peatades samal ajal investeeringud ja reklaami ning mõistavad sõja hukka.

Soome suuremaid toidupoeketid boikotiga ei liitu. Yle uuris Soomes tegutsevatelt kaubanduskettidelt K-ja S-Grupp ning Lidlilt, kas nende kauplused peaksid sarnaselt Rootsiga kliente teavitama Venemaa agressioonisõjaga seotud toodetest. Ükski jaekett ei näinud selleks põhjust, kuna Soomes müüdavad Mondelezi tooted ei ole valmistatud Venemaal.

Samal põhjusel müüakse ka Eestis Mondelezi tooteid edasi.

Eesti kauplused müüvad maiustusi, mis pole Venemaal toodetud

Selveri kommunikatsioonijuht Rivo Veski selgitas Postimehele, et peale Ukraina sõja algust eemaldasid nad Venemaal ja Valgevenes toodetud kaubad poeriiulitelt. Iga vihje puhul, mis viitab, et kaubad võiksid siiski olla Venemaaga seotud analüüsib Selver fakte ja teeb nende põhjal otsused.

«Mondelezi tooteportfelli kuuluvad tooted on kõik toodetud agressorriikide väliselt», teatas Veski ja lisas, et seega ei näe nad hetkel põhjust tooteid boikoteerida.

«Kindlasti jälgime ametlikke, Euroopa Liidu sanktsioone ja juhindume oma otsustes eeskätt neist,» lisas Veski.

Maxima Eesti tegevjuht Kristina Mustoneni teatel on nende kauplustes müüdavad Mondelezi tooted pärit peamiselt Poola tehasest ja ning Venemaalt ükski kaupluses müüdav toode ei pärine. Seega müüvad ka ettevõtte tooteid edasi.

«Koheselt 2022. aasta veebruaris sõja puhkedes tegi Maxima Eestis strateegilise ja põhimõttelise otsuse agressorriiki mitte toetada ja me eemaldasime sortimendist kõik Venemaa ja Valgevene päritolu tooted. Nulltolerants Venemaa ja Valgevene päritolu toodetele kehtib meil loomulikult tänaseni,» teatas Mustonen pressiteenistuse vahendusel.

Ta märkis, et Maxima töötajad on ka üle kontrollinud, et tooted poleks kindlasti Venemaal toodetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles