Üliohtlik Veepudel autos muutub väga kiiresti mürgiseks (8)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Pudelivesi kuumal ajal autos muutub väga kiiresti jooja tervisele ohtlikuks.
Pudelivesi kuumal ajal autos muutub väga kiiresti jooja tervisele ohtlikuks. Foto: Lugeja foto

Veepudel kuumas autos võib praeguse temperatuuri juures muutuda paari tunniga mürgiseks ja seda ei tohiks enam juua.

«Mürgiste monomeeride ekstraktsiooni kiirus pudeliseintest vette kasvab üle 20-kraadise temperatuuri korral kaks-kolm korda ja vesi muutub kiiresti mürgiseks,» hoiatas Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessor Rein Munter. «Kui pudelivesi on kõrgemal temperatuuril olnud rohkem kui paar tundi, ei saa teda pidada enam joogikõlblikuks.»

Ka jahedamates tingimustes tuleb avatud pudelis olev vesi juua ära ühe päevaga, sest juba 24 tunni pärast võivad hakata bakterid vees märgatavalt kasvama, selgitas Munter.

Kolme tüüpi veed

Pudelivett on kolme tüüpi: looduslik mineraalvesi, allikavesi ja pudeldatud kraanivesi. Esimesed kaks on looduslikud ning mitteklooritud. Mineraalvees on bakterite teke ja kasv aeglasem kui allikavees, kuid mõlemad on soovitav pärast avamist 24 tunni jooksul ära kasutada. Ametliku müügiloaga pudeliveel peab olema peal märgitud kinnise pudeli säilivusaeg ja tavaliselt on see üks-kaks aastat.

Kui pudelivesi on kõrgemal temperatuuril olnud rohkem kui paar tundi, ei saa teda pidada enam joogikõlblikuks.

«On hinnatud, et pärast seda aega saavutab plastpudeli seintest vette eraldunud toksiliste monomeeride – ftalaat, mis eraldub polüetüleenkanistrite (PET) seintest ja BPA (Bisfenool A), mis eraldub polükarbonaatpudelite seintest, aga ka Al-joogipudelite epoksüvaiguga kaetud siseseintest – inimese tervisele liiga ohtliku kontsentratsiooni,» ütles Munter.

Pudeldatud kraanivesi on eelnevalt klooritud ning sisaldab rohkemal või vähemal määral lahustunud kloori. Pärast esmakordset avamist kloor lahtub ning vees võivad hakata pärast 24 tundi arenema bakterid.

«Üldiselt ollakse maailmas arvamusel, et korralikult kinni korgitud kanistrites jahedas ja pimedas ruumis on kraanivesi joogikõlblik kuni 6 kuud,» lausus Munter.

Ettevaatust korduskasutusel!

Kui veepudelit täita korduvalt, peab see pudel olema mõeldud korduvkasutamiseks. Näiteks veepudel, mis osta poest koos veega, on mõeldud ühekordseks kasutamiseks, ütles põllumajandus- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialist Margot Paavel.

Sellest, kas ja mis määral erinevaid ühendeid plastist vette eraldub, sõltub, kuidas hoiustatakse pudeleid ja mis plastist on pudel tehtud.

«Näiteks polükarbonaatplastis (tähis PC) on kasutatud bisfenool A-d (BPA), mis võib kahjustada endokriinsüsteemi toimimist. Plast, mis sisaldab stüreeni, võib olla genotoksiline,» rääkis Paavel.

Kui hoida veepudeleid päikese käes, võivad hakata erinevad ained migreeruma pudelist vette ja seetõttu soovitab Paavel hoida pudeleid otsesest päikesest eemal.

Varudes kodus kraani- või kaevuvett pikemaks perioodiks, sõltub selle säilivus ja kvaliteet hoiutingimustest.

«Kanister, mida kasutatakse, peab olema puhas ja lubatud kasutada toiduga kokkupuuteks,» rõhutas Paavel. «Seda, kui kaua vesi säilib, ei saa öelda, sest sõltub pudeli või kanistri puhtusest, hoiutingimustest, vee kvaliteedist, kas pudelist otse juuakse vett ja muudest teguritest.»

Kui keemilised ühendid vees pole silmaga näha ega maitsemeelega tajuda, siis kindlad märgid, mis viitavad sellele, et vesi pole enam joogikõlbulik, on muutunud lõhna-ja maitseomadused ja pudelisse tekkinud biokile, ütles Paavel.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles