Eesti ettevõtte kaasas investoritelt Aafrikas tegutsemiseks miljon eurot (1)

BNS
Copy
Metsatööstur Margus Kohava on üks investoritest.
Metsatööstur Margus Kohava on üks investoritest. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Looduspõhiste ja kõrge kvaliteediga süsinikkrediitide arendaja 1MT Nation OÜ kaasas Eesti investoritelt miljon eurot ja tipptasemel metsandusvaldkonna kompetentsi.

Investorite hulgas on pikaaegse metsatööstuse kogemusega Margus Kohava ning puitpelletite tootja Warmeston OÜ.

Aafrikas kahjustunud maid taastav ning kvaliteetsete süsinikkrediitide arendaja 1MT Nation OÜ on võtnud missiooniks taastada aastaks 2030 vähemalt 1 miljon hektarit maad istutades segakultuurina kohalikke bambuseliike. Käesoleva aasta aprillikuus istutati esimesed 300 hektarit bambust Ugandas ning alanud on ettevalmistustööd 2000 hektarile bambuse istutamiseks Ugandas ning 1000 hektarile Keenias. 1MT Nation OÜ kaasas juunikuus bambuse istanduste kiireks laienemiseks laiapõhjalist strateegilist kompetentsi ja miljon eurot suures mahus Eestist. Investorite hulka kuuluvad teiste hulgas ka pikaaegse metsatööstuse kogemusega ning Eesti Metsa – ja Puidutööstuse Liidu juht Margus Kohava ja puitpelletite tootja Warmeston OÜ.

«Bambus on kliimamuutuste leevendamiseks üks tõhusamaid looduspõhiseid tööriistu ning kuigi tänu kiirele kasvule on ka süsinikdioksiidi saaste atmosfäärist eemaldamine n-ö keskmisest metsast märkimisväärsest kiirem, on maa taastamine ja istanduste avamine investeerimismahukas tegevus ja seda enam on hea meel, et me esimeses faasis ei kaasanud mitte ainult strateegilisi ja valdkonnapõhise kompetentsiga investoreid, vaid investoreid suures mahus eeskätt Eestist,» kommenteeris 1MT Nation OÜ tegevjuht Kristjan Raude.

«See näitab, et eksperdid mõistavad meie äri tõsidust ja ka Eesti tegijad on hakanud tõsisemalt survestava kliimamuutuste olukorraga tegelema,» lisas ta.

Eesti Metsa – ja Puidutööstuse Liidu juht Margus Kohava märkis, et kliimamuutusest tingitud tagajärjed mõjutavad kõiki olenemata geograafilisest asukohast. «Olen jätkuvalt seisukohal, et metsanduse ja metsatööstuse tark ning läbimõeldud arendamine aitab meil kõige paremini kliimamuutustega võidelda. 1MT Nation OÜ taastab kahjustunud maid taasmetsastamisega ning saame selles protsessis ka oskusteabega tuge pakkuda."

Kohava sõnul ei saa loodusesse investeerimist pausile panna ka keerulistes majandusoludes ning lisaks positiivsele mõjule kliima ja looduse kontekstis loob 1MT Nation OÜ tegevus ka sotsiaalselt tugevat mõju.

«Meie ettevõte toodab eelkõige kestvuskaupu tootva Eesti metsa- ja puidutööstuse jääkidest puitpelleteid, mis efektiivsetes tööstuslikes sooja ja elektri koostootmisjaamades asendavad kivisöe kasutuse. Eelmisel aastal Warmestoni toodetud pelletid vältisid selliselt ligi 300 000 tonni kivisöe kaevandamise ja ligi 900 000 tonni CO2 emissioonid. 1MT Nation OÜ astub oma tegevuses sammu edasi ja eemaldab atmosfäärist sinna paljustki inimtegevuse tulemusel varasemalt emiteeritud süsinikdioksiidi, salvestades selle pikaajaliselt uutes istandustes kiiresti kasvavasse biomassi,» sõnas Warmeston OÜ tegevjuht Mait Kaup. «Partnerlus 1MT Nation OÜ-ga on meie jaoks loogiline samm. Toetame looduspõhiseid lahendusi, millel on reaalne positiivne mõju ja saame valdkonnapõhist kompetentsi vahetada ja vahendada,» märkis Kaup.

1MT Nation OÜ (1MTN) on looduspõhiste ja kõrge kvaliteediga süsinikkrediitide arendaja (Carbon Dioxide Removal) Aafrikas, mille eesmärk on taastada kahjustunud maid istutades bambust, luues tuhandeid töökohti, toetada kohalikke kogukondi ning pakkudes ettevõtetele looduspõhiseid süsinikdioksiidi eemaldamise krediite. Ettevõtte asutajad on pikaaegne ettevõtja ning investor Kristjan Raude ja kliimaadvokaat Anete Garoza. 1MTN peakorter asub Tallinnas ning allüksused Kampalas ja Nairobis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles