SEB: suunamuutus rahapoliitikas võib tuua aktsiaturul tõusulaine

BNS
Copy
SEB privaatpanganduse strateeg Sander Danil.
SEB privaatpanganduse strateeg Sander Danil. Foto: SEB

SEB panga privaatpanganduse strateegi Sander Danili sõnul võib suunamuutus rahapoliitikas tuua aktsiaturul tõusulaine, ent likviidsuse vähenemise seisukohalt kujunevad järgmised paar kuud tõenäoliselt pingeliseks.

 

«Kui sel perioodil suudetakse kriiside teket vältida ja keskpangad lõpetavad rahapoliitika karmistamise, siis luuakse paremad võimalused majanduse pehme maandumise tarvis ning uus kasvutsükkel võiks alata juba järgmise aasta esimeses pooles,» ütles Danil pressiteates ja lisas, et sellise stsenaariumi kasvav tõenäosus tähendaks aktsiaturgudel praegusega võrreldes palju laiapõhjalisemat kasvutrendi, mida juhiks tsüklilised majandussektorid.

«Turgude tõusu toetaks sel juhul nii firmade kasumiootuse kasv kui ka aktsiate osakaalu kergitamine investorite paigutustes. Kui turud veelgi enam hindavad sisse tehisaru soodsat pikaajalist mõju kasumitele ja majandusele, siis võib jätkuda ka tehnoloogiaaktsiate tõus – hoolimata nende kõrgetest turukordajatest. Samas tuleb arvestada ka võimalike riskistsenaariumitega ja asjaoluga, et majanduse pehme maandumine ei ole veel kindel,» tõdes Danil.

Enim kõneainet pakuvad Danili sõnul ka USA võlalimiidi vaidlused ja tehisintellekti ehk tehisaru arenguga seotud tehnoloogiaaktsiate hinnaralli. «Paljud majandusnäitajad viitavad endiselt sellele, et lääneriikide sügava majanduslanguse tõenäosus on pigem väike. Kui keskpangad ei lähe inflatsiooni ohjeldamise käigus rahapoliitika karmistamisega liiale ja lõpetavad finantssüsteemis likviidsuse vähendamise, siis võivad tekkida head eeldused edasiseks aktsiaturgude tõusuks,» tõdes ta, et ka aktsiaturul võib ees oodata tõus.

Turge kergitab ka väike arv megafirmasid. «Laiapõhjaliste aktsiaindeksite kasv aasta algusest on paraku olnud väga kontsentreeritud: tõusu veab üpris kesine hulk juhtivaid tehnoloogiafirmasid, millel on mõni tehnoloogiline eelis või tugev finantsseis. Mingis ulatuses võib suurte tehnoloogiaaktsiate populaarsuse taga näha ka vajadust otsida kaitset võimaliku majanduslanguse puhuks, kuid viimastel kuudel mängib oma rolli ka tehisaru ümber puhkenud eufooria,» ütles Danil ja lisas, et sama muster jätkus mais, mil tehnoloogiasektori aktsiad kerkisid ligi kümnendiku, samas kui paljude muude sektorite aktsiad hoopis langesid.

«Kui aga keskpangad peaksid nüüd võtma jala piduripedaalilt ja lõpetama piirava rahapoliitika rakendamise, siis võib sellele aktsiaturgudel järgneda juba laiapõhjalisem tõusulaine,» nentis ta.

«Aktsiaturgude edasiseks tõusuks pakub tuge paljukardetud majanduslangust kinnitavate tõendite senine puudumine. Tootmisega seotud majandussektorid maadlevad endiselt probleemidega, mis tulenevad liigsest tootmisvõimsusest ja suurtest varudest, kuid laiemad majandusnäitajad ja ettevõtete head kvartalitulemused maalivad globaalsest majandusest kergelt positiivse tervikpildi. Tööturg püsib üllatavalt tugev ja majapidamiste finantsseis rahuldav,» selgitas Danil.

Ta lisas, et lisaks sellele on pandeemiast ja Ukraina sõjast tingitud tarneahelate šokid suuresti lahendatud, mis loob võimaluse saada inflatsioon kontrolli alla ilma suuremat majanduslangust põhjustamata.

Järjest enam on strateegi sõnul päevakorda kerkinud ka tehisaru arendamisega kaasnevad mõjud, mis võivad soodustada majanduskasvu ja alandada inflatsiooni. Sealjuures on mitmed analüütikud prognoosinud, et tehisaru võimaldab vähendada tööjõuvajadust sarnasel määral, nagu see on olnud varasemate tehnoloogiliste läbimurrete korral. «Teatud ulatuses võrreldakse tehisaru arengut isegi arvutite ja infotehnoloogia plahvatusliku kasvuga, aga seekordne kasv on suunatud eeskätt häid teadmisi nõudvate tööde kiirendamisele või asendamisele. Sellest protsessist loodetakse saada täiesti reaalset ja tuntavat tootlikkuse kasvu,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles