Hiina Huawei süüdistas EL-i diskrimineerivas hoiakus

Copy
Huawei logo.
Huawei logo. Foto: Tpg

iina tehnoloogia- ja telekomihiid Huawei süüdistas reedel Euroopa Liitu diskrimineerimises, kui Brüssel nimetas suurfirmat julgeolekuohuks ühendusele ja kutsus liikmesriike vältima nende toodete kasutamist oma mobiilivõrkudes.

Euroopa Komisjon nimetas neljapäeval Huaweid ja teist Hiina telekommunikatsiooniettevõtet ZTE-d suuremaks ohuks blokile kui teisi 5G tarnijaid.

Komisjoni sõnul lõpetatakse nende kahe ettevõtte pakutavate teenuste kasutamine, kuna EL astub samme, et loobuda riiklike julgeolekuprobleemide tõttu sõltuvusest Hiina tehnoloogiaettevõtetest.

ELi siseturu volinik Thierry Breton kutsus ELi liikmesriike üles eemaldama neid ettevõtteid oma 5G-võrkudest.

​Huawei ütles oma avalduses, et «nad seisavad jõuliselt vastu ega nõustus nende kommentaaridega, mille tegid Euroopa Komisjoni esindajad».

«See ei põhine selgelt 5G-võrkude kontrollitud, läbipaistval, objektiivsel ja tehnilisel hindamisel,» lisas firma.

«Piirangud ja väljajätmised, mis tuginevad diskrimineerivatel hinnangutel kujutavad endast tõsist majanduslikku ja sotsiaalset riski.»

Ettevõtet ärritas eriti komisjoni kirjeldus, et ettevõte on kõrge riskiga tarnija (HRV).

«Üksiku üksuse avalikult ja ilma õigusliku aluseta »HRV-ks« nimetamine on vastuolus vabakaubanduse põhimõtetega,» ütles Huawei.

Komisjoni teade tuli kolm aastat pärast seda, kui komisjon kehtestas ranged 5G-eeskirjad, kuid need ei sisaldanud ühegi tarnija otsest keeldu ega maininud Huawei nime.

Kuigi blokk soovib säilitada sidemeid Pekingiga ja tagada koostöö sellistes kriitilistes küsimustes nagu kliimamuutused, esindab see samm karmimat joont Hiina suhtes pärast aastatepikkust survet Ameerika Ühendriikide poolt.

Washington kehtestas eelmisel aastal Hiina ettevõtete, sealhulgas Huaweile ja ZTE-le, sideseadmete impordi ja müügi keelu.

Ameerika Ühendriigid on hoiatanud, et Huawei seadmete kasutamine võib tähendada juurdepääsu andmist telekommunikatsiooni infrastruktuurile, mida võidakse kasutada riigispionaažiks.

Suurbritannia ja Kanada keelasid eelmisel aastal samuti Huawei kasutamise oma 5G-võrkudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles