USA ärihiiud tunglevad Hiina poole (1)

Copy
Hiina president Xi Jinping kohtus Bill Gatesiga.
Hiina president Xi Jinping kohtus Bill Gatesiga. Foto: Yin Bogu

Elon Musk, Bill Gates, Apple'i Tim Cook ja teised USA ärihiiud jooksevad võidu Pekingi poole, kuulamata USA-Hiina kaubandussõja eest hoiatavaid viimsepäevasõnumeid.

Maailma esirikkurite visiidid Hiina algasid niipea, kui Peking mullu ligi kolm aastat kehtinud koroonapiirangud tühistas.

Ameerika magnaadid räägivad Pekingis vaimustusga Hiina hiigelturust ja kaubandussidemetest maailma suurimate majandusriikide vahel.

Mai lõpus Hiina saabunud Tesla omanik Musk ütles, et Pekingi ja Washingtoni huvid on põimunud nagu Siiami kaksikutel, keda ei ole võimalik teineteisest lahutada.

Apple'i juht Cook kõneles oma firma «sümbiootilistest» suhetest Hiinaga, kus asub maailma suurim iPhone'e tootev tehas.

Suurima au osaliseks sai Bill Gates. Tema kohtus reedel Hiina presidendi Xi Jinpingiga, kes olevat ajalehe People's Daily andmetel nimetanud teda «vanaks sõbraks».

Samal ajal on USA-Hiina kaubanduspinged kasvanud ja kaubavahetuse maht tõusis eelmisel aastal rekordilise 690,6 miljardi dollarini.

Ettevõtetele teeb muret aeglane USA eksport Hiina, mis on Ameerika suuruselt kolmas kaubanduspartner. Langus on eriti tuntav tehnoloogiatööstuses.

USA blokeeris mullu riiklikule julgeolekule viidates uusimate pooljuhtide ja nende tootmiseks vajalike seadmete ekspordi Hiina.

Hiina tõotas saada ses valdkonnas sõltumatuks.

«Hiina-USA kaubandus oli veel mõne aja eest vastastikuses sõltuvuses ja mõlemale kasulik,» kirjutas üks Peterson Institute for International Economicsi analüütik hiljuti ajalehes.

«USA eksport Hiina on veel üks kanal, mille kaudu kahepoolsed suhted halvenevad,» tõdes ta.

Viimasel ajal on Peking hakanud piirama välisriikide juurdepääsu andmetele ja teinud läbiotsimisi konsultatsioonifirmade büroodes, mis on pannud ettevõtjad mõtlema, kas Hiinaga äri tegemine tasub end ikka ära.

Paljud tipptootjad on hakanud avalikult vähendama sõltuvust Hiinast: nii Apple kui Tesla kaaluvad osa oma tootmise riigist välja viimist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles