UURING Eestis tegeleb investeerimisega pea pool noortest

BNS
Copy
Eestis tegeleb investeerimisega 43 protsenti noortest.
Eestis tegeleb investeerimisega 43 protsenti noortest. Foto: Ute Grabowsky/photothek.net via www.imago-images.de

SEB kevadel korraldatud uuringust selgus, et investeerimisega tegeleb 43 protsenti Eestis elavatest 18–29-aastastest noortest, sealjuures investeerib 29 protsenti noori aktsiatesse, rahaasjade korraldamiseks saadakse infot 56 protsendil sõpradelt ja 48 protsendil valdkonna meediaväljaannetest.

Uuringust selgus, et 19 protsenti osalenud noortest märkis, et nad on investeerinud pensioni kolmandasse sambasse ning 18 protsenti investeerimisfondidesse. Krüptovaluutasse on investeeringuid teinud 11 protsenti uuringus osalenud 18–29-aastastest noortest, teatas pank.

«Peab tunnistama, et Eesti noored alustavad investeerimist varakult. Juba 18–19-aastaste seas on päris palju neid, kes on investeerinud aktsiatesse, krüptovaluutasse ja erinevatesse investeerimisfondidesse,» tõdes SEB eraklientide segmendi projektijuht Victoria Tkatš ja lisas, et kuigi kõige populaarsem on noorte seas aktsiatesse investeerimine, on näha, et suurem huvi on ka uuemate investeerimisvõimaluste vastu, nagu näiteks krüptovaluuta.

«Noored soovivad ise avastada ja katsetada, et leida enda jaoks sobivamad viisid raha paigutamiseks. Portfelli mitmekesisus on igati tervitatav ja isegi kui katsetamise käigus tuleb ette komistusi, siis on mõistlik alustada väikeste summadega, et seeläbi saada kogemus tulevasteks investeeringuteks. Sealjuures ei tohiks unustada investeerimise olulisi põhitõdesid – enne alustamist on oluline tutvuda väärtpaberi tingimustega, investeerimisega kaasnevad alati riskid ning panustada ei ole mõistlik ainult ühte konkreetsesse instrumenti, piirkonda või valdkonda, vaid riske hajutada,» ütles Tkatš.

Järgmise poolaasta jooksul planeerib uuringu kohaselt investeerimisega alustada ligikaudu veerand ehk 27 protsenti neist noortest, kes seni investeerimisega kokku puutunud ei ole. Ka siin toodi eelkõige, 11 protsendi ulatuses, välja investeerimissoovi aktsiatesse.

Eestis elavatest noortest tegeleb investeerimisega 53 protsenti küsitletud meestest ja 36 protsenti naistest. Noormeestest 39 protsenti protsenti on investeerinud aktsiatesse, samal ajal on seda teinud 22 protsenti naistest. Erinevatesse investeerimisfondidesse on investeerinud 21 protsenti meestest ja 15 protsenti naistest, krüptovaluutasse investeerijaid on meestest 19 protsenti ja naistest 5 protsenti.

Uuringus küsiti noortelt ka seda, millistest kanalitest nad rahatarkuse infot otsivad. 56 protsenti vastanutest tõi välja, et rahaasjade korraldamiseks saavad nõuandeid sõpradelt, 48 protsenti leiab vajaliku info valdkonna meediaväljaannetest, 31 protsenti valdkonnaga seotud taskuhäälingu saadetest, 29 protsenti raamatutest ja 27 protsenti sotsiaalmeediast.

«Kuigi võiks arvata, et sotsiaalmeediast koguvad informatsiooni eelkõige nooremad, siis uuringust tuli välja, et sotsiaalmeediast saavad infot just 25–29-aastased noored, samal ajal kui 18–19-aasastest tõid selle infokanalina välja vaid 13 protsenti vastanutest. 18–19-aastased pidasid sotsiaalmeediast olulisemateks infoallikateks finantsalal sõpru, valdkonna ajakirjanduslikke väljaandeid ja raamatuid. Samal ajal olid 25–29-aastaste jaoks olulisemad infokanalid sõbrad ja ajakirjandus, taskuhääling, sotsiaalmeedia ja raamatud,» tõi Tkatš välja uuringu tulemused.

SEB korraldatud uuring toimus 2023. aasta aprillis. Uuringu viis läbi Norstat ja kokku osales 418 noort vanuses 18–29 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles