Ekspert selgitab: mida tasub teada hoiuseintresside tõusust?

PM Majandus
Copy
Swedbank
Swedbank Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

Tõusnud intressimäärad on muutunud tähtajalised hoiused väga heaks võimaluseks sääste turvaliselt kasvatada. Selgitame lahti, mis on intressimäärade tõusu taga ja kas tulevikus on oodata veelgi kõrgemat kasvu, kirjutab Swedbanki eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla.

Eilne Euroopa Keskpanga nõukogu otsus tõsta intressimäärasid 25 baaspunkti oli laialdaselt oodatud. keskpanga hoiuse püsivõimaluse intressimäär kerkis sellega 3,5 protsendini, mis on viimase 22 aasta kõrgeim.

Euroopa Keskpanga intressimäärade tõstmine on tinginud ka pankade pakutavate tähtajalistele hoiustele makstava intressi tõusu. Tähtajaliste hoiuste intressimäärade tõusu põhjustavad mitmed tegurid, juba mainitud EKP otsus, üldine majandusolukord, inflatsioon ning lõpetades nõudlusest laenude järele. Eelkõige aga veabki just hoiuseintresse Euroopa Keskpanga baasintressimäärade tõstmine.

Nii ületab kuue kuu euribor hetkel 3,8 protsendi, mis kandub üle ka hoiustele. Swedbanki eesmärk on toetada säästmist ning luua klientidele head tingimused raha kasvatamiseks. Seetõttu oleme sellel aastal tõstnud tähtajaliste hoiuste intressimäärasid juba kuus korda ning pidanud silmas, et hoiuseintressid ületaksid laenumaksete intresse. Nii saab praegu aastasesse hoiusesse raha paigutades teenida nelja protsendi suurust tootlust.

Kui kõrgele võivad hoiuseintressid tõusta?

Eesti keskpanga kohaselt on meie tähtajaliste hoiuste intressimäär majapidamiste puhul üks euroala kõrgemaid ning Euroopa Keskpanga baasintressimäärade tõustes võib eeldada ka edasist tõusu. Kuna hoiused on pankade jaoks oluline rahastusallikas, siis mõjutab intressitõusu taaskord turukonkurents ning nõudlus laenude järele. Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina kommenteeris, et praeguste futuuride järgi peaks 3 kuu euribor jõudma tippu septembris 3,8 protsenti ja kuue kuu euribor veidi üle nelja protsendi juures.

See tähendaks Eestis kodulaenudele koos panga marginaaliga ligi kuue protsendilist tipuintressimäära. Kui aga Euroopa Keskpank peaks andma märku intressimäärade tõstmise võimalikust peatamisest, mis praegu tundub küll vähetõenäoline, võib see euribori tõusu juba juulis lõpetada.

Sarnaselt euriborile ei ole võimalik hoiuste intressimäärade tulevikku üheselt ette ennustada. See sõltub suuresti majanduse seisust ja konkurentsiolukorrast. Näiteks eelmise majanduskriisi ajal nägime sarnast intressimäärade kiiret kasvu - 2008. aasta lõpus olid intressid eurohoiustele viis protsendi, Eesti kroonidele aga 6,15 protsenti. Igal juhul tagame omalt poolt, et Swedbanki klientidel oleks parimad võimalused oma raha kasvatamiseks ja hoiustamiseks. Praeguse hinnatõusu valguses on igati mõistlik vähendada intressiga inflatsiooni mõju.

Võidavad kliendid, kes hoiavad sääste pangahoiusel

Igal juhul võidavad praegusest olukorrast kliendid, kellel on erakordselt hea võimalus oma sääste turvaliselt kasvatada. Nii saavad näiteks Swedbanki kliendid teenida ühekuuselt hoiuselt 1,75 protsenti, kolmekuuselt 2,5 protsenti, kuuekuuselt 2,75 protsenti, üheksakuuselt 3,25 protsenti ja aastaselt hoiuselt nelja protsendi suurust intressi. Uued määrad on tõstnud ka hoiustajate huvi. Swedbanki klientide tähtajaliste hoiuste mahud on kasvanud alates 2022. aasta septembrikuust ning on praeguseks aasta algusest suurenenud üle 60 protsenti. Aastatagusega võrreldes on eraklientide tähtajaliste hoiuste mahud suurenenud isegi ligi 80 protsenti.

Hoiused on heaks võimaluseks neile, kes ei soovi investeerida, aga tahavad siiski sääste kasvatada. Suureks eeliseks on tähtajaliste hoiuste turvalisus ehk need on kaitstud riikliku Tagatisfondiga, mis hüvitab vajadusel kuni 100 000 euro väärtuses kliendi hoiused ühe krediidiasutuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles