Riigifirma avas suurinvesteeringu, aga ministreid polnud kuskil (6)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Purtse tuule- ja päikesepargi avamine, keskel Enefit Greeni juht Aavo Kärmas, temast paremal Lüganuse vallavanem Marja-Liisa Veiser.  
Purtse tuule- ja päikesepargi avamine, keskel Enefit Greeni juht Aavo Kärmas, temast paremal Lüganuse vallavanem Marja-Liisa Veiser.  Foto: Sander Ilvest

Kui Kiviõli poolt tulla, siis läheb kitsas põllutee tuulepargi servas lõpuks nii rööpaliseks, et sõidu­auto ähvardab põhja pidi kinni jääda. Kirun mõttes, et mitmesaja miljonilise käibega kontsernil pole olnud ühtainsat teehöövlit.

Eesti Energia avas neljapäeval Purtse tuulepargi, kus elektrit toodavad viis tuulikut ja 49 000 päikesepaneeli, mis kokku läks maksma 47 miljonit eurot.

Päikesepark on Eesti suurim. Viie mastiga tuulepark on Eesti üks väiksemaid, aga see-eest on see kõige moodsam. Kui 150 meetrit kõrge Vestase tuuliku all seista ja pea kuklasse ajada, siis ajab see hirmu nahka. Labad pöörlevad aeglaselt ja õõva tekitavalt. Aga tunne läheb üle, inimene harjub ja kohaneb.

Ühe Vestase uue tuuliku võimsus on 4,2 MW. Purtse park on praegu nagu õppevahend, kus näha, kui palju on tuuletehnoloogia viimaste aastatega edasi läinud. Sealsamas kõrval on püsti Vestase vanad tuulikud, mis kuuluvad Tartu hoiu-laenuühistule. Nende labad on poole lühemad ja võimsust neli korda vähem, aga raha toodavad omanikule needki.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles