Euroopa Keskpank andis mõista: tõstame intresse nii palju, kui tahame (8)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde.  
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde.  Foto: KAI PFAFFENBACH/Scanpix

Euroopa Keskpank tegi järjekorras kaheksanda intressitõstmise, mis ähvardab viia euribori üle 4 protsendi piiri. Kõrges inflatsioonis leidis pank aga nüüd uue süüdlase.

Tuli ära: neljapäeval tõstis Euroopa Keskpank uuesti baasintressi, sedapuhku 4 protsendi peale. EKP juht Christine Lagarde teatas, et väga tõenäoliselt tõstetakse baas­intressi ka juulikuus. Kui tõuseb baasintress, tõuseb ka euribor, mis teeb laenamise inimestele ja ettevõtetele hulga kallimaks.

Millise taseme juures Lagarde intresside tõstmise peatada plaanib, ta ei öelnud. Mitu korda pressikonverentsil kõlanud küsimusele peale teatas ta aina, et euroala inflatsioon peab jõudma 2 protsendi juurde – ja sinna ka jääma. EKP tegevat kõik, et see sinna jõuaks. Ehk siis: intressi tõstetakse nii palju ja nii kõrgele ja nii kauaks, kuni see 2 protsendi piir paika saab.

Hetkel seda lunastuse piiri veel ei paista: euroala inflatsioon oli maikuus 6,1 protsenti ning panga ennustustest nähtus, et hinnatõus ei taha kuidagi nii kiiresti taanduda, kui keskpangale meeldiks. Intressi tõstetakse selle mõttega, et muuta laenamine inimeste jaoks aina kallimaks, et inimesed aina vähem laenaks ja tarbiks – niimoodi inflatsioon kaobki.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles