Pangalaenud lähevad taas kallimaks: Euroopa Keskpank tõstis intresse

PM Majandus
Copy
Eurosendid.
Eurosendid. Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Inflatsioon on aeglustunud, kuid püsib eeldatavalt siiski liiga kiire liialt pika aja jooksul, mistõttu Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu otsustas täna tõsta kolme baasintressimäära 25 baaspunkti võrra.

EKP nõukogu otsustas tõsta kolme EKP baasintressimäära 25 baaspunkti võrra. Nõukogu otsustas kehtestada alates 21. juunist 2023 põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimäärana 4,00%, laenamise püsivõimaluse intressimäärana 4,25% ning hoiustamise püsivõimaluse intressimäärana 3,50%.

«EKP nõukogu on kindlalt otsustanud tagada, et inflatsioon naaseb aegsasti oma keskpika aja eesmärgi ehk 2 protsendi juurde,» teatas Euroopa Keskpank.

Tänane otsus kajastab ajakohastatud hinnangut inflatsiooniväljavaatele, alusinflatsiooni dünaamikale ja rahapoliitika mõju ülekandumise tõhususele. Eurosüsteemi ekspertide juunikuu makromajandusliku ettevaate kohaselt on koguinflatsioon 2023. aastal keskmiselt 5,4%, 2024. aastal 3,0% ja 2025. aastal 2,2%.

Hinnasurve näitajad püsivad kõrged, ehkki võib täheldada mõningaid leevenemise märke, teatas keskpank.

Eurosüsteemi eksperdid on oma inflatsiooniprognoosi (ilma toiduainete ja energia komponendita) ülespoole korrigeerinud, seda eelkõige 2023. ja 2024. aastaks. Selle põhjuseks on varasemad oodatust kõrgemad näitajad ning tugeva tööturu mõju inflatsioonitempo aeglustumisele. Ekspertide praeguse hinnangu kohaselt peaks inflatsioon olema 2023. aastal 5,1%, 2024. aastal 3,0% ja 2025. aastal 2,3%. 2023. ja 2024. aasta majanduskasvu prognoose on mõnevõrra allapoole korrigeeritud. Nende prognooside kohaselt peaks majandus kasvama 2023. aastal 0,9%, 2024. aastal 1,5% ja 2025. aastal 1,6%.

EKP nõukogu kinnitab, et varaostukava raames tehtavad reinvesteeringud peatatakse alates 2023. aasta juulist.

Eesti Panga president, Euroopa Keskpanga nõukogu liige Madis Müller ütles mai lõpus, et euroala intressitase tõuseb rohkem, kui analüütikud seni on arvanud. «Keskpank tõstab intressimäärasid seni, kuni saame olla piisavalt kindlad, et sellest piisab hinnatõusu aeglustumiseks kahe protsendi lähedale mõistliku aja jooksul,» ütles Müller toona.

«Intressimäärasid me Eesti Pangas ega ka Euroopa Keskpangas otseselt ei prognoosi. Vaadates aga, kui kiire inflatsioon praegu siiski on, pean väga tõenäoliseks, et meid ootab ees veel rohkem kui üks 0,25-protsendine intressimäära tõus,» kinnitas Müller mai lõpus.

Laenud kallinevad

Euroopa Kespanga intressiotsused mõjutavad ka tavatarbijate laenukulusid. Tavatarbija pangalaenud on valdavalt seotud Euriboriga. Euribor ehk Euro Interbank Offered Rate on Euroopa pankade omavahelise laenamise keskmine intressimäär, mida pangad kasutavad nii omavaheliseks laenamiseks kui ka klientidele laenamisel.

Euribori kasutatakse Eestis eluasemelaenude ning liisingute väljastamisel ning see on seotud teatud tähtajaga, enim levinult on laenud seotud 3, 6 või 12 kuu Euribori määraga.

Juhul, kui Euroopa Keskpank otsustab määrasid tõsta, tõuseb ka Euribor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles