Klõpsasid Google’i otsingulingil? Sul on lootust tehnoloogiahiiult raha saada

Katre-Liis Võhma
, Suvereporter
Copy
Otsingumootor Google
Otsingumootor Google Foto: FRANCOIS GLORIES

Google nõustus juriidilise kokkuleppe osana maksma 23 miljonit dollarit kasutajatele, kes klõpsasid nende otsingulingil 2006. aasta oktoobrist kuni 2013. aasta septembrini. Maksed jäävad hinnanguliselt alla 8 dollari.

Nõude esitamiseks on loodud eraldi veebisait, mille andmetel on hinnanguline individuaalne väljamakse 7,70 dollarit. Arv võib aga kõikuda selle järgi, kui palju inimesi kehtivate väidete alusel nõude esitab, vahendab The New York Times.

Kasutajad, kes soovivad pretensiooni esitada, peavad esitama täisnime, aadressi ja meiliaadressi enne 31. juulit. Kõik, kes soovivad kokkuleppele vastuväiteid esitada või sellest taganeda, peavad esitama posti teel ankeedi samaks tähtajaks.

Valuraha inimeste privaatsuse rikkumise eest

2013. aastal esitatud konsolideeritud ühishagis süüdistati Alphabet Inc. ettevõtet Google kasutajate otsingupäringute ja ajaloo tahtlikus salvestamises ja süstemaatilises ning korduvas avaldamises kolmandate osaliste veebisaitidele ja ettevõtetele. Hagi järgi oli see privaatsusseaduse ja Google’i enda kasutajatele antud privaatsuslubaduste rikkumine.

Kohtuasjas väideti, et Google’i otsingupäringud sisaldasid sageli tundlikku ja isikut tuvastavat teavet, sealhulgas kasutajate tegelikke nimesid, aadresse, telefoninumbreid, krediitkaardi numbreid, sotsiaalkindlustuse numbreid, finantskonto numbreid ja palju muud. See suurendas hagi sõnul identiteedivarguse riski.

Google ei ole senini rikkumist tunnistanud. Kokkuleppe osana peaks ta muuhulgas värskendama oma korduma kippuvate küsimuste ja põhiterminite lehte, et avaldada, kuidas nad otsingupäringuid kolmandate osalistega jagavad.

Nõudehalduri veebisaidi järgi otsustab kohus lepingu kinnitamise 12. oktoobri istungil. Millal makseid jagatakse, pole teada. Isegi kui kohus annab oktoobris kokkuleppe lõpliku heakskiidu, võivad apellatsioonid protsessi siiski aeglustada.

Eelmisel aastal nõustus ka Facebooki emaettevõte Meta maksma 725 miljonit dollarit, et lahendada samasugune, kasutajate andmete kohta käiv ühishagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles