INVESTEERI OMA LAPSE TULEVIKKU Pane lapse raha kasvama

Katre-Liis Võhma
, Suvereporter
Copy
Lapsed mängivad. Pilt on illustratiivne.
Lapsed mängivad. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Investeerimisega tasuks SEB eraklientide segmendi noorte ja laste valdkonna projektijuht Victoria Tkatši sõnutsi alustada nii vara kui võimalik.

«Aeg on investori suur sõber. Tuleb küll silmas pidada, et investeerimine ei ole kiire rikastumise meetod, kuid aastate jooksul võib ka väike summa märkimisväärselt kasvada,» sõnas ta.

Tkatši sõnul tahaksid noored tegelikult investeerimisega alustada oluliselt varem kui nad seda teha saavad. Koolipingis aga alustatakse tavaliselt koos vanematega.

Lapse investeeringud vajavad teadlikku lapsevanemat

Alates 6. eluaastast saab Swedbankis tutvustada lapsele investeerimisportfelli, sõlmida internetipangas lepingut ja teha temaga koos tehinguid. Alates 7. eluaastast võib seaduslik esindaja anda lapsele ka õiguse teha tehinguid iseseisvalt. SEB-s saavad täiskasvanud lapse nimel teha väärtpaberitehinguid igas vanuses. «Lapsevanema roll ja tugi on selles protsessis väga olulised,» sõnas Swedbanki meediajuht Evelin Kivilo-Paas.

Laste jaoks raha kasvatades tasub tutvuda selle investeerimise nüanssidega. Näiteks tuleb eelnevalt läbi mõelda, et kas lapsevanem investeerib raha läbi enda väärtpaberikonto või avab väärtpaberikonto lapsele ning juhib investeeringuid selle läbi. Samuti tasub läbi mõelda, mis saab investeeringutest peale lapse täisealiseks saamist.

«Kui vanem soovib investeeringuid teha läbi oma konto ning hiljem need näiteks lapsele kinkida, siis tuleb arvestada perekonnaseadusest tulenevate reeglitega. Kui on soov väärtpaberid lapsele kinkida tema täisealiseks saades, siis tuleks kindlasti arvesse võtta maksude arvestamise erisusi. Kingi puhul on nii selle soetamine kui võõrandamine tasuta,» sõnas Tkatš.

Nii nagu iga teise investeeringu puhul, on mõistlik Tkatši sõnul ka lapse jaoks tehtavate investeeringute puhul jälgida nende käekäiku, finantseesmärki ja riskitaluvust ning need soovitatavalt korra aastas üle vaadata. Vajadusel peaks ka olema valmis tegema oma investeeringutes muudatusi. «Kui on kahtlusi, kui midagi jääb ebaselgeks või vajatakse rohkem teavet, siis saab alati panga poole pöörduda,» sõnas Tkatš.

Lapsele väärtpaberikonto avades ja tema nimel investeerides tuleb silmas pidada, et investeerida võib ainult vanemate poolt lapsele kingitud või antud rahalisi vahenditega. Kolmandate isikute poolt lapse kontole kantud raha eest väärtpaberite ostmine või lapse nimel investeerimine, näiteks krüptovahenditesse või kinnisvarasse ilma kohtu nõusolekuta ei ole lubatud. «Hetkel on lapse nimel väärtpaberitehingute tegemine SEB-s võimalik ainult kontoris,» sõnas Tkatš.

Lapseeas rahatargaks

Investeerimise kõrval on ka lapsele taskuraha andmise juures oluline Tkatši sõnutsi õpetada selle kulutamise juurde käivaid aspekte.

«Rahatarkuse mõttes aitab kord või kaks korda kuus lapsele raha kandmine õpetada lapsele ka kulutuste planeerimist, sest kui on teada, et vahepeal raha juurde ei laeku, tuleb juba noores vanuses oma tarbimist ja kulusid planeerida. Seeläbi saab juba esimesi rahatarkuse samme õppida,» nentis Tkatš ja lisas, et lapsevanemate jaoks on pangakaart ka taskuraha mõttes võrreldes sularahaga ka turvalisem ja mugavam valik, mis annab võimaluse jälgida lapse kulutusi. «Ühelt poolt saab laps ise oma rahaasju korraldada, teiselt poolt saab lapsevanem jagada näpunäiteid, kuidas rahaga ümber käia.»

SEB-s lihtsustab igapäevaselt kulutuste tegemisel raha kogumist digikassa, mis ümardab iga päeva lõpus kaardimaksed järgmise täiseuroni ning kannab ümardatud ja makstud summade vahe kogumishoiusele. Swedbankil olemas ka rahakoguja, mida saab laps temale antud taskuraha kasvatamiseks kasutada alates 6. eluaastast. Rahakoguja toimib nagu tavaline arvelduskonto, kuhu saab raha jooksvalt teenustasuta juurde kanda ja vajadusel igal hetkel ka välja võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles