Eesti kosmose-idufirma sihib rahvusvahelist läbilööki

PM Majandus
Copy
ValueSpace meeskond.
ValueSpace meeskond. Foto: ValueSpace

Kosmosetehnoloogia pole ammu enam suurriikide pärusmaa ning kiiresti arenev valdkond pakub Eesti ettevõtetele häid võimalusi. Praegu üks kuumimaid Eesti ettevõtteid selles vallas on ValueSpace.

Tarkvaraettevõttest Datel välja kasvanud idufirma hindab kriitilise tähtsusega taristu seisukorda satelliitandmete põhjal. Sillad, kaevandused, tammid ja hooned – Maa pealt kosmosesse ja kosmosest taas maale liikuvate andmete põhjal on võimalik taristus aja jooksul toimunud muutusi (vajumisi, nihkeid, kerkeid) hinnata lausa millimeetri täpsusega. «Teave on väga väärtuslik kindlustusettevõtetele, kelle jaoks sääraste objektide kindlustamine on seotud miljonite eurodega,» selgitas ValueSpace kaasasutaja ja strateegiajuht Reijo Põld.

ValueSpace’i teise kaasasutaja Agu Leinfeldi sõnul tekkis uue lahenduse idee 2016. aastal, kui Eesti allkirjastas Sentineli andmete kasutamise lepingu ja sai otsese juurdepääsu Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) satelliidiinfole. «Meil oli olemas tehnoloogiline taust ja insenerimõtlemine ning hakkasime meeskonnaga katsetama uut tehnoloogiat, mis võimaldaks hinnata taristuobjektides muutusi ajas,» rääkis varem Datelis tarkvaraarenduse ja tehnoloogia valdkonda juhtinud Leinfeld.

«Esialgu tundus idee mõõta 800 kilomeetri kõrguselt millimeetri täpsusega, kuidas miski liigub, väga ulmeliselt,» rääkis Leinfeld. Algseid katsetusi tehti Märjamaal põllul, kuhu püstitati metallist objektid, mida insenerid käisid liigutamas ja käsitsi mõõtmas. Kui selgus, et objekti nihutades saadud mõõtmistulemused kattusid satelliidipiltide andmetega, saadi aru, et tehnoloogia töötabki.

Rahvusvaheline ambitsioon

Leinfeldi sõnul on ValueSpace’i eripäraks see, et satelliitandmed pannakse kokku teiste ruumiandmetega. Sealjuures on kosmosest saadav teave kui tööriist, mis võimaldab neil tegutseda rahvusvahelisel turul. «Kosmos, tehnoloogia mõttes, annab meile võimaluse olla globaalsed. Tänu kosmosele saame oma väärtuspakkumist pakkuda rahvusvahelisel turul ning see on põhjus, miks kosmos on meie jaoks äärmiselt väärtuslik,» märkis Leinfeld. ValueSpace'i põhiturud on Ameerika, Ladina-Ameerika ja Euroopa.

Kui Eesti andmebaasidest on võimalik saada väga täpseid andmeid erinevate teemade kohta, näiteks maapiirid on hästi ortofotode järgi digiteeritud, siis rahvusvahelisel tasemel on seis keerulisem. Kosmoseandmed hõlmavad tervet maailma ning pakuvad mitmeid erinevaid andmeallikaid, millega saab töötada ning mida saab omavahel kombineerida, näiteks ortofotod, temperatuuri- ja niiskuseandmed. ESA andmeallikate peamised eelised on nende ühtlane, katkematu kvaliteet ajas ja kättesaadavus.

Interferomeetrilise tehisavaradari (InSAR) andmeid kasutades pakub ValueSpace kindlustustele kiiret ja kuluefektiivset võimalust taristuobjektide riskiprofileerimiseks. Vähem kui aasta eest loodud iduettevõtte tegevus on juba maailma suurimatele kindlustuskorporatsioonidele silma jäänud. Näiteks on ettevõte käed löönud maailma juhtiva kindlustusturu haldaja Lloyd’siga, kelle innovatsioonijuht ka ValueSpace’i nõustab.

«Üle maailma kasvab väga suurte taristurajatiste hulk, mis jõuavad eluea kriitilisse faasi. Olgu need tammid, kaevandused või suured kommertspinnad. Kliimamuutuste suurenev mõju lisab neile ehitistele omakorda stressifaktoreid. Samas on objektid jätkuvalt kasutuses ja vajavad kindlustamist. Seetõttu on meie toode kindlustusvaldkonna jaoks ülioluline,» märkis Reijo Põld.

Koostöö Euroopa Kosmoseagentuuriga avab uksi

Koostöö ESA ja Eesti Kosmosebürooga on ValueSpace'ile oluline ning perspektiivikas. «ESA-l on suurepärane võrgustik ning seal tegutsevad teadlased on väga silmapaistvad. Tänu nende avatusele ja Eesti Kosmosebüroo kaasamõtlemisele on meeldiv koostööd teha ning lisaks on positiivne see, et nad toetavad igati erasektori lahendusi,» rääkis Leinfeld. Ta lisas, et ESAs toimuvaid arenguid jälgitakse pidevalt ning püütakse leida nende põhjal uusi võimalusi, kuidas oma toodet edasi arendada.

«Eesti Kosmosebüroo üks keskne ülesanne on Eesti ettevõtjate nõustamine ning neile sobivate ESA pakkumiskutsete vahendamine, et nad saaksid teha maailma tipptasemel arendustööd,» rääkis Eesti Kosmosebüroo juht Madis Võõras. «ValueSpace on suurepärane näide uutel väärtustel põhinevast tehnoloogilisest innovatsioonist, mida me toetame. Nende toode, mis kasutab Euroopa Liidu Maa kaugseire programmi Copernicus satelliitide avaandmeid, on tugev ja potentsiaalne globaalsel turul,» tunnustas Eesti kosmoseidu tegemisi Võõras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles