Kinnisvaraarendaja kuulutas välja konkursi kõrghoone projekteerimiseks Tallinna tähtsaimasse sõlmpunkti

PM Majandus
Copy
Fahle ärimajad Tallinnas, Tartu maanteel.
Fahle ärimajad Tallinnas, Tartu maanteel. Foto: Fausto Capital

Tallinna ühe populaarseima ärikvartali Fahle Parki arendaja AS Fausto Capital teatas hiljuti Tartu mnt 86B ja 88 kinnistute ostust Fahle piirkonda, kuhu saab uued büroopindadega kõrghooned ehitada. Nüüd kuulutas Fausto Capital Tartu mnt 86b ärihoone projekteerimiseks välja avaliku arhitektuurikonkursi, et leida parim kaasaegne lahendus, millest saaks väärikas maamärk ühes linna tähtsaimas sõlmpunktis.

Kavandatav hoone asub vahetult Peterburi tee ja Tartu mnt ristmikul, Fahle Circle K teenindusjaama kõrval, mis tagab hea nähtavuse ja ligipääsu. Kuna tegemist on Tallinna «väravaga» ühest tähtsaimast suunast saabujatele ootavad arendajad arhitektuuriliselt kõrgetasemelist ja kvaliteetset lahendust.

Lisaks soovib Fautso Capital jätkata ka kavandatavates hoonetes kogu Fahle Parki piirkonnale omast keskkonnasäästlikku ehitusstiili, ning taotleda uutele kõrghoonetele Euroopas hinnatud rohemärgise BREAAM kõrgeima taseme. Fahle Pargi esimese etapi käigus arendatud hooned on BREEAM rohemärgise kõrgeima OUTSTANDING taseme vääriliseks juba hinnatud. Kusjuures tegu on suure väljakutsega kuna selleni on küündinud vaid üks protsent  kõigist BREEAM märgisega hinnatud hoonetest maailmas ja Baltikumis on nii kõrge taseme saavutanud vaid Tartu mnt. 80 hoone.

«Seega pakume me arhitektidele võimalust näidata üles tõeliselt kaasaegset arhitektuuri igas mõttes, kus oleks panustatud võrdselt nii erilisse disaini, kui ka keskkonnahoidu. Kogu kvartali omapära seisneb ajaloolise miljöö ühendamises kaasaegse arhitektuuriga, mis väärtustab välialasid ja rohelust,» rääkis Fausto Capital üks osanik Kenneth Karpov.

Konkursil osalejatel on palutud leida detailplaneeringule vastav arhitektuuriliselt ja maastikuarhitektuuriliselt parim innovaatiline, nutikas ja nüüdisaegne lahendus ning Fausto Capital on huvitatud kavandatava hoone arhitektuurse projekti tellimisest arhitektuurikonkursi võitjalt.

Võistluse preemiafond on kokku 55 000 eurot.

Arendus lisab Tartu maanteele rohkelt rohelust. Maantee äärde on kavandatud kõrghaljastusena puud ning mitmed kompaktsed haljasalad. «Soovime, et hoonel oleksid avarad terrassid ning madalama hooneosa katus vähemalt 50 protsendi ulatuses haljastatud. Kavandatav hoone peab sobituma hästi ka kõrvalasuvate perspektiivsete ja kavandatud hoonetega. Hoonestamisel tuleb tagada vanalinna silueti vaadeldavus linna olulistest vaatepunktidest ja vanalinna suunalistelt tänavatelt,» tõi Kenneth Karpov välja mõned arhitektidele seatud lähteülesanded.

Fausto Capital soovib 30. juuniks kinnitada võistlusel osalejad ning tööde esitamise tähtaeg on 15. augustil. Arhitektuurikonkurssi võitjad kuulutatakse välja juba 01. septembril ning kõik nõuetele vastavad võistlustööd eksponeeritakse Fahle Park klaaskatuse galeriis perioodil 03.09.2023 – 17.09.2023.

Võistluse preemiafond on kokku 55 000 eurot. I preemia pälvinu saab 25 000 eurot, II preemia 15 000 eurot ja III preemia 10 000 eurot. Ülejäänud osalejatele võimalik eripreemia on 2 500 eurot.

Võistlusest saavad osa võtta kõik isikud või grupid, kelle esitatava eskiisi üks kaasautor ja kollektiivi esindaja (vastutav spetsialist) omab volitatud arhitekti kutsekvalifikatsiooni tunnistust. Võistlustööd esitakse anonüümselt ja neid hindab žürii, mille esimeheks on arhitekt Ignar Fjuk ning liikmed linnaarhitekt Oliver Alver, tunnustatud arhitekt Rasmus Tamme, omaniku esindaja Kenneth Karpov, projekteerimisala spetsialist Priidu Lokk. Võistlusest ei tohi võtta osa žüriiliikmed ja võistlusülesande koostamisse või hindamisse kaasatud eksperdid.

Uue detailplaneeringu asukoht Tallinnas, Tartu maanteel.
Uue detailplaneeringu asukoht Tallinnas, Tartu maanteel. Foto: Fausto Capital
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles