Suurkoondamine tulekul: Lääne-Virumaa üks olulisemaid tööandjaid paneb uksed kinni (10)

PM Majandus
Copy
Stora Enso Näpi saeveski.
Stora Enso Näpi saeveski. Foto: Meelis Meilbaum

Metsatööstusettevõte Stora Enso teatas, et plaanib Näpi saeveski sulgeda. Sadakond inimest kaotab töö.

Stora Enso teatas, et plaanib suuri ümberkorraldusi terves kontsernis. Eestis tähendab see Näpi saeveski sulgemist. Seega suleb uksed regiooni üks suurimaid tööandjaid.

Stora Enso plaanib ümberkorraldusmeetmeid oma Euroopa tootmisüksustes, et parandada grupi pikaajalist konkurentsivõimet ja kasumlikkust strateegilistel kasvuturgudel. Nende meetmete hulka kuulub ka Lääne-Virumaal asuva Näpi saeveski sulgemise plaan. Saeveski sulgemisplaan puudutab umbes 100 inimest. Kokku on Soome-Rootsi segakontsernil Eestis tööl 724 inimest. Kontsernile kuulub ka Imavere saeveski.

Näpi saeveski sulgemise põhjustena nimetas Stora Enso tooraine kättesaadavuse vähenemist pikas perspektiivis, suurenenud kulusid ja madalat kasumlikkust. Stora Enso plaanib suurendada oma puidutoodete äritegevuse konkurentsivõimet, keskendudes senisest enam strateegiliselt sobivatele saeveskitele.

Töötukassa kommunikatsiooninõunik Lauri Kool ütles, et nende teatel kaotab töö pisut alla saja inimese. «Õnneks mitte päevapealt, lepingud lõppevad kolmandas- neljandas kvartalis ehk siis sügisel. Pärast jaanipäeva läheme kindlasti kohale, et inimesi informeerida kohalikust tööturust, ümberõppest, kuidas arvele võtta jne. Ligi 100 inimest on muidugi suur number, Lääne-Virumaa kohta eriti,» märkis Kool.

«Plaan sulgeda Näpi saeveski on loomulikult kurb uudis meie ettevõttele ning ennekõike kohalikele töötajatele. Kahjuks sunnib kiire tempoga kahanev puidutööstussektor meid tegutsema ning ressursse senisest enam prioriseerima. Me näeme vajadust keskenduda strateegilistele eesmärkidele ja investeerida vähematesse, kuid tugevamatesse saeveskitesse, et parandada puidutoodete äritegevuse konkurentsivõimet,» ütles Stora Enso puidutoodete äridivisjoni asepresident Lars Völkel.

Näpi saeveski Kirde-Eestis toodab saematerjali, järeltöödeldud puitu ja puidugraanuleid. Näpi saeveski aastane saematerjali tootmismaht on 50 000 m³. Kahe höövliliini ja värviliini aastane tootmismaht on 180 000 m³ järeltöödeldud puitu. Lisaks toodab saeveski 25 000 tonni graanuleid aastas.

«Näpi saeveski on olnud enam kui 30 aastat kohalikus kogukonnas olulisel kohal. Meil on pikaaegse staažiga lojaalsetest töötajatest ja kogenud inimestest koosnev tugev meeskond. Stora Enso teeb kõik endast oleneva, et teha koostööd kohaliku kogukonna ja partneritega, et aidata sulgemisplaanist mõjutatud töötajaid sellel raskel ajal,» rääkis Näpi saeveski direktor Anne-Liis Kapstas.

Näpil on plaanis tegevus lõpetada järk-järgult 2023. aasta lõpuks. «Siiski, see ei tähenda, et me lõpetaksime oma tegevuse Eestis. Me jätkame oma Baltimaade suurima, Imavere saeveski arendamist, et jätkata tugeva tegijana siin regioonis,» sõnas Lars Völkel.

Tänavu esimeses kvartalis oli Stora Ensol Eestis 74,9 miljonit eurot maksustatavat käivet. 2021. aasta majandusaasta aruande järgi teenis kontsern Eestis 239,9 miljoni euro suuruse käibe juures 22,8 miljonit eurot puhaskasumit, selgub maksu-ja tolliameti andmetest.

Juba aprillikuus andis Stora Enso kontsern märku, et probleemid on õhus. Nimelt andis metsafirma investoritele kasumihoiatuse, öeldes, et kasum tuleb tänavu väiksem kui mullune 1,89 miljardit eurot. Toona märkis uudistekanal Reuters, et ettevõtte sõnad «oluliselt väiksem» tähendab kasumi kukkumist enam kui poole võrra. Kasumi languse taga on firma ennustus, et kasvavad nii energia,- puidu- kui ka kemikaalide kulud.

Ka teised Põhjamaade puidu- ja paberitootjad on teatanud, et puidunõudlus nõrgeneb, kuna Euroopa paberi- ja papitootjad on pikendanud tehaste sulgemist.

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles