Vastupidiselt EL-i trendile hoopis langes Eesti tööstustoodangu maht

BNS
Copy
Tootmisliin. Pilt on illustratiivne.
Tootmisliin. Pilt on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Eurostati andmetel langes Eesti tööstustoodangu maht aprillis märtsiga võrreldes 1,5 protsenti, samas kui euroalal ja Euroopa Liidus (EL) tervikuna näitaja kasvas, vastavalt 1 ja 0,7 protsendi võrra.

Aastavõrdluses kerkis tööstustoodangu maht euroalal 0,2 protsenti ja EL-is 0,1 protsenti, Eestis aga langes koguni 15,1 protsendi võrra, mis oli ka liikmesriikide seas suurim kukkumine, selgub Eurostati andmetest.

Euroalal suurenes kuulõikes enim, 14,7 protsendi võrra, kapitalitoodete tootmine, järgnes energia tootmine 1-protsendise kasvuga. Vahekaupade tootmine vähenes 1 protsendi, kestvuskaupade tootmine 2,6 protsenti ning mittekestvate tarbekaupade tootmine 3 protsenti.

EL-is suurenes kuuga kapitalitoodete tootmine 12,1 protsendi võrra ja energia tootmine 0,3 protsenti. Vahekaupade tootmine vähenes 1 protsendi ning kestvus- ja mittekestvate tarbekaupade tootmine 2,2 protsenti.

Liikmesriikide seas, mille kohta Eurostatil on andmed, oli tööstusmahu kasv kuuvõrdluses 21,5 protsendiga suurim Iirimaal, 2,8 protsendiga Leedus ning 1,4 protsendiga Rootsis. Suurimad langused registreeriti 7,9 protsendiga Sloveenias, 5,5 protsendiga Portugalis ja 3,5 protsendiga Hollandis.

Aastavõrdluses langes euroalal aprillis enim energia tootmine, 7,4 protsenti. Järgnesid vahekaupade tootmise langus 6,2 protsendiga ja kestvuskaupade tootmine 4,6 protsendiga. Kapitalitoodete tootmine kasvas samal ajal 8,3 protsenti ja mittekestvate kaupade tootmine 0,6 protsenti.

EL-i arvestuses langes aastaga energia tootmine 8,3 protsenti, vahekaupade tootmine 6,6 protsenti ning kestvuskaupade tootmine 6,1 protsenti. Kapitalitoodete tootmine kasvas 8,8 protsendi ja mittekestvate kaupade tootmine 1,8 protsendi võrra.

Tööstusmaht kasvas aastavõrdluses 22,5 protsendiga enim Iirimaal. Järgnesid 14,3 protsendiga Malta ja 12,2 protsendiga Taani. Suurima languse osaliseks said peale Eesti 12,8 protsendiga Holland ja 12,5 protsendiga Bulgaaria.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles