IEA: maailma naftanõudlus jõuab tippu enne selle kümnendi lõppu

Copy
Toornafta.
Toornafta. Foto: VASILY FEDOSENKO

Maailma naftanõudlus võib jõuda haripunkti enne selle kümnendi lõppu, sest energiakriis on kiirendanud üleminekut puhastele tehnoloogiatele, teatas Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) kolmapäeval.

Agentuuri raportis naftaturu kohta keskpikas plaanis ennustati, et aastane nõudluse kasv hakkab tuleva viie aasta jooksul järsult aeglustuma.

«Üleminek puhta energia majandusele kogub hoogu ning globaalse energianõudluse tipp on silmapiiril enne selle kümnendi lõppu, sest elektriautod, energiatõhusus ja teised tehnoloogiad edenevad,» ütles IAE tegevdirektor Fatih Birol.

«Naftatootjad peavad selle muutuse kasvavale tempole hoolikalt tähelepanu pöörama ja oma investeerimisotsuseid kalibreerima, et tagada ülemineku korrapärasus,» ütles Birol.

Energiahinnad kasvasid läinud aastal järsult, kui fossiilkütuste suurtootja Venemaa tungis kallale Ukrainale ja vähendas gaasitarnet Euroopale.

Lääneriigid on kehtestanud Vene naftaekspordile embargosid ja hinnalagesid, et võtta Moskvalt vahend agressioonisõja rahastamiseks.

Viimastel kuudel on nafta- ja gaasihinnad langema hakanud.

IEA prognoosi kohaselt tõuseb maailma naftanõudlus aastatel 2022-2028 kuus protsenti 105,7 miljoni barrelini aastas, tulenevalt naftakeemia- ja lennundussektori vajadustest.

Aastal 2028 kahaneb aastane nõudluse kasv aga 2,4 miljonilt barrelilt päevas vaid 400 000 barrelini päevas.

Mulluses raportis ennustas IEA, et nõudlus tipneb ja stabiliseerub pärast 2035. aastat.

Energiakriis on on aga kiirendanud üleminekut puhta energia tehnoloogiatele, märkis agentuur.

Nafta kasutamine transpordisektoris peaks hakkama vähenema pärast 2026. aastat, tulenevalt elektriautode levikust.

Alates 2024. aastat hakkab nõudlus kahanema 38-liikmelises Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioonis (OECD), kuhu kuuluvad riigid nagu USA, Jaapan, Mehhiko, Euroopa maad ja Austraalia.

Samas märkis IEA, et nõudluse ja tarbimise kasv arengumaades teeb kahanemise arenenud majandustes enam kui tasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles