Briti naftahiid ei plaani naftatootmise taset vähendada

Copy
Shelli tankla Londonis.
Shelli tankla Londonis. Foto: Kirsty Wigglesworth

Shell teatas kolmapäeval, et plaanib hoida naftatootmise senisel tasemel kuni 2030. aastani, pälvides sellega keskkonnaaktivistide hukkamõistu.

Shell oli varem teatanud, et kavatseb vähendada toornafta tootmist kümnendi lõpuks ühe kuni kahe protsendi võrra aastas, võrreldes 2019. aasta tasemega, osana 2021. aastal avaldatud süsinikuneutraalsuse plaanist.

Kolmapäeval teatas kontsern, et kärpis keskmise päevase tootmise 1,5 miljoni barrelini juba 2022. aasta lõpuks, seda tulenevalt varade müügist.

«Meie naftatootmise vähendamise eesmärk 2030. aastaks ei ole muutunud. Täitsime selle lihtsalt kaheksa aastat varem,» ütles Shelli kõneisik.

Shelli teatel on see kärpinud toodangut 2019. aasta tasemega võrreldes 21 protsenti.

Keskkonnaühendus Global Witness nimetas Shelli teadet «kliimat hävitavat kannapöördeks» ja ärgitas ettevõtet tegema suurinvesteeringuid puhtasse energiasse.

Shelli puhaskasum sööstis mullu rekordilise 42,3 miljardi dollarini, kui Venemaa kallaletung Ukrainale viis nafta- ja gaasihindade järsu tõusuni.

«Rekordkasum ja energiakriis peaks kannustama roheinvesteeringuid,» ütles Jonathan Noronha-Gant Global Witnessist.

«Selle asemel tegeletakse aktsionäridele dividendide maksmise ja kliimat hävitavatele fossiilkütustele pühendumisega. Saastajate jaoks on kasum alati tähtsam inimestest ja planeedist.»

Shell väidab, et tema eesmärk saavutada süsinikuneutraalsus 2050. aastaks on aktivistide kriitikast hoolimata jõus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles