Elektrit nagu muda Päikeseelektrijaamad tootsid rekordkoguse elektrit

PM Majandus
Copy
Päikesepark.
Päikesepark. Foto: Arvo Meeks

Reedel ületas Elektrilevi piirkonna elektritootjate võrku antud kogus esmakordselt 500 MW piiri. Sellest enamik ehk 499 MW oli päikeseelektrijaamade toodetud elekter.

Elektrilevi võrgus on kokku 18 682 tootjat koguvõimsusega 711 MW.

«Rekordiline oli ka kogu ööpäevas elektritootjate võrku antud kogus – 9. juunil võrku toodetud 5 GWh moodustab ligi kolmandiku selle ööpäeva Elektrilevi klientide tarbimisest. Eestlased on osavalt pannud looduse enda heaks tööle ja trend jätkub ka sel aastal, seda näitavad meie päikesepargiga liitujate taotluste püsivalt kõrged numbrid. Olen kindel, et kaugel pole ka see hetk, mil meie võrguga ühendatud elektritootjad on võimelised varustama kogu tarbimise,» kommenteeris Elektrilevi juhatuse liige Mihkel Härm.

Viimane aasta on olnud läbivalt päikeseparkide n-ö buum, kui ühel hetkel tõusis liitumisavalduste arv lausa kaheksa korda ja praegu ei näe veel seda raugevat.

Mihkel Härm

Aprilli ja maikuu jooksul esitati Elektrilevile 1628 elektritootja liitumistaotlust summaarse võimsusega 357 MW, millest mikrotootjaid oli 1222 summaarse võimsusega 14 MW. Projekteerimisel või ehituses olevaid liitumislepinguid on 821 tk summaarse võimsusega 190 MW, millest 616 on mikrotootjate liitumised 7,7 MW võimsusega.

«Viimane aasta on olnud läbivalt päikeseparkide n-ö buum, kui ühel hetkel tõusis liitumisavalduste arv lausa kaheksa korda ja praegu ei näe veel seda raugevat. Endiselt on siiski kõige kasulikum toota energiat enda tarbeks ning iga päevaga muutuvad ka salvestusteenused populaarsemaks ja ühtlasi ka kättesaadavamaks,» sõnas Härm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles