Maiustuste hiiglane Mondelez seisab silmitsi ulatusliku boikotiga seoses Vene tegevusega

PM Majandus
Copy
Mondelez toodab näiteks Oreo küpsiseid ning Milka ja Toblerone šokolaadi.
Mondelez toodab näiteks Oreo küpsiseid ning Milka ja Toblerone šokolaadi. Foto: Arnd Wiegmann

Mondelez International, kes seisab silmitsi laieneva ettevõtte boikotiga Põhjamaades seoses oma kohalolekuga Venemaal, kohtub sel nädalal Norra valitsuse esindajatega lootuses kaitsta kontserni kohalikku äri.

 

Lennufirmad SAS ja Norwegian Air, raudteekontsern SJ, hotellikett Strawberry, jaemüüja Elkjop, laevanduskontsern Fjord Line ja Norra jalgpalliliit teatasid viimastel päevadel, et nad lõpetavad Mondelezi toodete müügi, vahendab Reuters.

Ülemaailmne snäkitootja, kelle alla kuuluvad näiteks Oreo küpsised, Toblerone šokolaad ja kümned teised kaubamärgid, on Norras ja Rootsis tugevalt esindatud oma kohalike šokolaaditootjate Freia ja Marabou kaudu.

«See on ettevõtete ja üksikisikute otsustada, mida nad ostavad ja kellega nad kauplevad,» ütles riigisekretär Erling Rimestad oma avalduses.

Kuigi paljud lääne ettevõtted müüsid oma Venemaa varad pärast Moskva sissetungi Ukrainasse eelmisel aastal, on Mondelez jäänud Venemaale, hoolimata teistes riikides töötavate töötajate vastuseisust.

Põhjamaade ettevõtete sõnul põhines nende otsus Mondelezi toodete müügi lõpetamise kohta Ukraina riikliku korruptsioonivastase võitluse ameti tänavusel teatel panna suupistete tootja ja teised kontsernid musta nimekirja.

Norra suuruselt teine toiduainete jaemüüja Coop Norge ütles laupäeval, et nad küsivad enne otsuste tegemist nõu Norra valitsuselt.

Chicagos asuv Mondelez ütles oma avalduses, et nad ei müü Norras Venemaal toodetud tooteid ja et ametlikud suunised peaksid põhinema objektiivsetel kriteeriumidel, mis kohtlevad ettevõtteid võrdselt.

Mondelez ütles, et nad säilitavad Venemaal piiratud tegevuse, peatades samal ajal investeeringud ja reklaami ning mõistavad sõja hukka.

«Mondelez International täidab kõiki poliitilisi otsuseid ja sanktsioone ning kaalub jätkuvalt vajalikke kohandusi tegevuses, et tagada täielik vastavus,» lisas firma.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles