Lasse Lehis: meil on maksusõda ja sõjas kehtivad sõjaseadused

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Maksuspetsialist Lasse Lehis on valitsuse maksumuudatuste suhtes väga kriitiline.
Maksuspetsialist Lasse Lehis on valitsuse maksumuudatuste suhtes väga kriitiline. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Kui on vähegi mingi võimalus, kuidas ma saan otseselt või kaudselt takistada nende maksumuudatuste elluviimist või leevendada nende muudatuste mõju Eesti majandusele, siis ma kahtlemata kasutan neid võimalusi, ütles Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse liige Lasse Lehis.

Lehis, kes oli endise rahandusministri Martin Helme nõustaja finantsküsimustes, on hoidunud valitsuskoalitsiooni maksumuudatuste suhtes sõna võtmast, kuid tema seisukohad on väga selged ja teravad.

«Kui uus valitsus oma koalitsioonilepingu maksuüllatustega välja tuli, siis ma kujundasin seisukoha, et ma põhimõtteliselt ei hakka neid maksumuudatusi avalikult kommenteerima, sest minu arvates tähendaks juba mis tahes kommentaari avaldamine selles afääris mingis vormis osalemist ja sellega ma justkui võtaks kaudselt omale vastutuse nende sigaduste eest,» selgitas Lehis oma vaikimist.

Kui meil oli siiamaani maksurahu, siis järelikult nüüd on meil maksusõda ja sõjas kehtivad sõjaseadused. Sõjas on sõjakavalused ja sõjas on sõjasaladused.

Ta tunnistas, et maksumaksjate liidule tuli ka kutse osaleda rahanduskomisjoni koosolekul ja esineda kahe minuti pikkuse sõnavõtuga. «Mida me selle kahe minutiga oleksime saavutanud?» küsis Lehis. «Ainult seda, et meid oleks pressiteates ära märgitud, et vaadake kuidas me siin alles kaasasime ja arutasime, aga noh, saate ju aru küll, et riigi rahandus on vaja korda teha jne jne.»

Lehise sõnul ei saa ta neid maksumuudatusi ignoreerida, sest kui ta tahab sellel erialal tegutseda, siis ta peab kõikide muudatustega kursis olema ja oskama oma klientidele asjakohast nõu anda, kuidas uutes oludes ellu jääda. Seda saab ta teha koolituse ja nõustamise vormis.

«Kui on vähegi mingi võimalus, kuidas ma saan otseselt või kaudselt takistada nende maksumuudatuste elluviimist või leevendada nende muudatuste mõju Eesti majandusele, siis ma kahtlemata kasutan neid võimalusi,» lubas Lehis. «Need võimalused võivad olla väga erinevad ja nende avalik arutamine ei pruugi olla mõistlik. Kui meil oli siiamaani maksurahu, siis järelikult nüüd on meil maksusõda ja sõjas kehtivad sõjaseadused. Sõjas on sõjakavalused ja sõjas on sõjasaladused.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles