Nafta hind sulas Suurpank langetas naftahinna prognoosi ligi 10 protsenti (2)

PM Majandus
Copy
Lukoili naftaplatvorm Kaspia merel.
Lukoili naftaplatvorm Kaspia merel. Foto: Maxim shemetov / REUTERS

Goldman Sachs on vähendanud oma naftahinna prognoosi peaaegu 10 protsendi võrra, viidates Hiina nõrgale nõudlusele ja pakkumise üleküllusele, mis pärineb sanktsioonide all olevatest riikidest, sealhulgas Venemaalt.

Wall Streeti pank prognoosib nüüd, et ülemaailmne nafta võrdlusalus Brent maksab detsembris 86 dollarit barrel, võrreldes eelmise prognoosiga, milleks oli 95 dollarit. USA nafta võrdlusaluse WTI prognoosi alandati 89 dollarilt 81 dollarile.

See ennustus tõi esmaspäeval alla ka toornafta hinna. Brenti toornafta futuurid langesid õhtuks 2,8 dollarit ehk 3,7 protsenti 71,99 dollarini barreli eest, samas kui USA WTI toornafta futuurid langesid täpselt 3 dollari võrra ehk 4,3 protsenti 67,17 dollarini barrel. Nädalaga on hinnad langenud vastavalt 6,8 ja 7,7 protsenti.

Seda kõike hoolimata Saudi Araabia hiljutisele otsusele vähendada oma toodangut miljoni barreli võrra päevas ning ka teiste OPEC+ alliansi juhtivate naftatootjate lubadusele jätkata pakkumise piiramise poliitikat ka järgmisel aastal.

Goldman Sachsi tooraineanalüütikud ütlesid pühapäeval avaldatud uuringumärkuses, et hinnaprognooside pehmenemise taga on umbes 800 000 barreli suurune lisapakkumine päevas, mis pärineb peamiselt sanktsioonide all olevatest riikidest ehk Venemaalt, Iraanist ja Venezuelast.

«Venemaa pakkumine on peaaegu täielikult taastunud, hoolimata paljude ettevõtete otsusest lõpetada Venemaa barrelite ostmine ning lääneriikide poolsest rahastamis- ja logistikateenuste keelust,» kirjutas pank. Lääne firmad saavad Vene tootjatega koostööd teha ainult siis, kui nad järgivad G7 riikide Vene naftale kehtestatud hinnapiiranguid.

Samuti on naftahindade langusele aidanud kaasa Hiina pettumust valmistavad majandusandmed, mis halvendab ülemaailmse naftanõudluse väljavaateid. 

Eraldi märkuses, mis avaldati samuti pühapäeval, ütles Goldman Sachs, et Hiina kinnisvaraturu nõrkus pärsib maailma suuruselt teise majanduse kasvu mitmeks aastaks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles