Hotelliliit: ka väiksem majutuse maksutõus annab sektoris siiski tunda

BNS
Copy
Madalam maksutõus annab siiski väikse löögi majutussektorile.
Madalam maksutõus annab siiski väikse löögi majutussektorile. Foto: Eibner-Pressefoto/EXPA/Feichter via www.imago-images.de

Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu (EHRL) hinnangul on valitsuse otsus tõsta majutusasutuste käibemaksu algselt planeeritust märgatavalt vähem küll kompromiss, kuid lõpuni arusaadav pole keerulistest aastatest eriti räsitud sektori maksutõus sellele vaatamata.

Valitsus otsustas esmaspäeval tõsta 2025. aastast majutusasutuste käibemaksu seni kehtinud 9 protsendilt 13 protsendini, kuigi algse plaani järgi oli kavas sektori käibemaksuerisuse kaotamist, mis tähendanuks käibemaksutõusu 22 protsendini.

EHRL-i tegevjuhi Killu Maidla sõnul on valitsuse otsus väga järsk maksutõus majutussektorile ära jätta mõistlik, kuna see oleks endaga kaasa toonud pankrotte ja koondamisi ja analüüside kohaselt riigikassasse kokkuvõttes kahjumit, mitte kasumit. «Samas ei saa me ikkagi lõpuni aru, miks eksportivale sektorile käibemaksu just sellisel määral tõstetakse ja millistele analüüsidele see otsus tugineb,» nentis Maidla pressiteates.

«Arvestades ebaproportsionaalseid kannatusi koroona-aastatel, pole see kindlasti õige koht ja aeg riigieelarvesse lisaraha leidmiseks,» leiab ta.

Maidla lisas, et praegu alles taastuv sektor pole 2025. aasta alguseks kindlasti veel eelmiste aastate kahjumeid tagasi teeninud. «Samas oleme loomulikult väiksema maksutõusuga rohkem rahul kui suuremaga, sest viimane tähendanuks sektorile väga järsku lööki,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles