Mis juhtus? Suuremal osal Eesti ettevõtetest on arvetega probleeme

BNS
Copy
Sularaha.
Sularaha. Foto: Arvo Meeks

Intrumi tänavuse Euroopa maksearuande uuringu viimased tulemused toovad esile, et enamik Eesti ettevõtteid seisab sel aastal silmitsi klientide maksete hilinemise või arvete tasumata jäämise süveneva probleemiga.

Kõige suuremat muret on väljendanud finants-, ehitus- ja avalik sektor, teatas Intrum.

Uuringu järgi väljendas koguni 73 protsenti küsitletud Eesti ettevõtetest muret, et klientide maksed võivad hilineda või arved sootuks tasumata jääda. See näitaja ületab oluliselt Euroopa keskmist, mis on 60 protsenti, ja on ka märkimisväärselt kõrgem kui Lätis või Leedus, kus näitaja oli 66 ja 56 protsenti vastanutest. Suurimat muret väljendasid Eesti pangandus- ja finantssektor, kus 100 protsenti vastanutest nägi maksete hilinemise või arvete maksmata jäämise ohtu. Kõrgel kohal olid ka sellised sektorid nagu ehitus – 83 protsenti vastanutest – ning valitsus- ja avalik sektor, kus muret avaldas 82 protsenti vastanutest. Kõige vähem muret väljendas telekommunikatsiooni sektor, milles küsitletud ettevõtetest 36 protsenti tundis muret klientide arvete pärast.

«Erinevates sektorites on suurenenud makseviivituste oht, mis võib anda märkimisväärseid tagasilööke rahavoogudele ja üldisele finantsstabiilsusele. Ettevõtete jaoks on ülimalt oluline säilitada valvsus ja oma krediidiriske ennetavalt maandada, et tagada klientide õigeaegsed maksed,» kommenteeris Intrum Balticsi tegevdirektor Ilva Valeika.

Lisaks maksete hilinemise riski suurenemisele tõi uuring välja inflatsiooni märkimisväärse negatiivse mõju maksedistsipliinile. Eestis väljendas 77 protsenti ettevõtjatest muret klientide õigeaegse ja täies mahus maksmise pärast justnimelt inflatsiooni tõttu. Aastal 2022 oli sama näitaja 61 protsenti ehk 16 protsendipunkti võrra madalam.

Lätis märkis inflatsiooni negatiivset mõju maksetele 65 protsenti küsitletud ettevõtetest, eelmisel aastal oli see näitaja 50 protsenti. Euroopa keskmine näitaja püsis enam-vähem stabiilne – tänavu oli see 59 protsenti ja mullu 61 protsenti. Leedu olukord paranes veidi ja inflatsiooni negatiivset mõju maksedistsipliinile mainis 51 protsenti ettevõtetest – see näitaja oli veidi madalam kui läinud aasta 56 protsenti.

Intrumi Euroopa maksearuanne annab ülevaate väljakutsetest ja võimalustest, millega ettevõtted ja sektorid üle Euroopa silmitsi seisavad. Aruanne põhineb küsitlusel, mille viis 29 Euroopa riigis läbi FT Longitude. Kokku osales uuringus 10 556 väikest, keskmise suurusega ja suurt ettevõtet 15 erinevast tööstussektorist. Vastajateks olid ettevõtete finantsjuhid või muud isikud, kellel oli finantsteadmisi ettevõttest, kus nad töötavad, ning ettevõtted valiti juhuslikult. Uuringu küsitlus viidi läbi 2022. aasta novembrist 2023. aasta märtsini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles