VAATA OTSE Erikomisjon arutab, miks eurotoetusi liiga vähe kasutatakse (1)

PM Majandus
Copy

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon peab esmaspäeval, 12. juunil avaliku istungi, et arutada Euroopa Liidu toetuste kasutamist. Kell 13.15 algavat istungit saab jälgida Postimehe vahendusel.

Riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimehe Urmas Reinsalu sõnul on eurorahasid kasutatud liiga vähe. «Maikuu alguse seisuga on Eesti kasutanud aastateks 2021–2027 mõeldud Euroopa Liidu tõukefondide 3,37 miljardist eurost 24,9 miljonit eurot ehk 0,7 protsenti ja taasterahastu 153 miljonist eurost, mille kasutamise tähtaeg on neli aastat lühem, ainult 19 miljonit eurot ehk 2 protsenti kogu summast,» selgitas ta.

Erikomisjoni istungile on kutsutud rahandusminister Mart Võrklaev, terviseminister Riina Sikkut, haridus- ja teadusminister Kristina Kallas ning riigikontrolör Janar Holm.

Eesti on alates taasiseseisvumisest saanud miljardeid eurosid tagastamatut välisabi. Valdav osa toetustest tuleb ELi struktuurivahenditest, lisaks kasutab Eesti Šveitsi ning Norra ja Euroopa Majanduspiirkonna saadud toetusi. Toetused lähevad pealmiselt Eesti majanduse, hariduse, taristu ja keskkonna edendamiseks.

Eesti taaste- ja vastupidavuskava on üleriigilise strateegia «Eesti 2035» ja selle tegevuskava üks lisadest, keskendudes eesmärkidele ning reformidele ja investeeringutele, mida rahastatakse Taaste- ja Vastupidavusrahastust (RRF), hõlmates kõiki Taasterahastu sambaid ning adresseerides Euroopa Komisjoni tehtud riigipõhiseid soovitusi koostoimes teiste ELi fondidega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles