Talunikud hirmul: kui lähiajal vihma ei tule, peame pool Eesti loomakasvatusest likvideerima

BNS
Copy
Lehmad. Talunikud kardavad, et põuase suve tõttu ei jagu piisavalt loomasööta.
Lehmad. Talunikud kardavad, et põuase suve tõttu ei jagu piisavalt loomasööta. Foto: Urmas Luik

Eestimaa Talupidajate Keskliit avaldab muret ohu pärast, mis on seotud põuastest ilmastikutingimustest tuleneva loomasööda puudusega.

Põuaste ilmade tõttu ei ole talud suutnud liidu teatel piisavalt sööta varuda ja kui järgmise 10 päeva jooksul ei saja vihma ja temperatuur tõuseb üle 27 kraadi, võib osa Eesti loomakasvatusest seista silmitsi söödapuudusest tuleneva likvideerimisohuga. Ilmaprognoosid ei ennusta seejuures olukorra paranemist, teatas liit.

Talupidajate keskliidu juhatuse liige Kerli Ats rõhutas pressiteates, et olukord on muret tekitav ning tõi näite 2018. aasta suvest, mil mitmetes riikides, nagu Rootsi, Saksamaa ja Holland, tekitasid karmid ilmastikutingimused teraviljasaagi ja söödatootmise vähenemise. See sundis põllumajandustootjaid ammendama oma talvevarusid ning tõi kaasa karjade vähendamise, sundides talupidajaid saatma oma loomi tapamajja.

Seega kutsub liit üles teraviljakasvatajaid, kellel on haljasväetisena sissekündmiseks liblikõieliste põlde, koostööd tegema loomakasvatajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles