Eesti on Euroopa Liidu toetuste kasutusel ühenduses esirinnas

BNS
Copy
Rahandusminister Mart Võrklaev.
Rahandusminister Mart Võrklaev. Foto: Kermo Benrot

Eesti on Euroopa Liidu toetuste kasutusel ühenduses esirinnas ja seda tempot tuleb hoida, teatas rahandusministeerium.

Rahandusminister Mart Võrklaev annab esmaspäeval riigieelarve kontrolli erikomisjonis ülevaate Euroopa Liidu toetuste kasutamisest.

«ELi vahendid on suur võimalus meie riigi arendamiseks ja majanduse ergutamiseks, eelmisel perioodil on 4,4 miljardit eurot ühenduse vahendeid Eesti arengusse ja majandusse tulnud ning nende vahendite kiire ja korrektse kasutuselevõtu nimel peame igal rindel töötama,» rääkis rahandusminister.

«Möödunud neljapäeva valitsuse nõupidamisel vaatasime nii lõppeva kui ka uue perioodi rahade hetkeseisu üle ning leppisime kokku, kuidas ELi raha rakendamisel ja meie majandusse suunamisel tempot kiirendada,» ütles rahandusminister.

Võrklaev lisas, et täna on Eesti vahendite kasutamise tempolt Euroopa Liidu tasemel esirinnas, kuid täiendavaks kiirenduseks on vaja konkreetseid otsuseid.

«Näiteks otsustati kabinetinõupidamisel, et ministeeriumid saavad ülesande 2023. aasta lõpuks kehtestada vähemalt 80 protsenti oma vastutusalas olevatest struktuurfondi perioodi 2021–2027 toetuse andmise tingimuste õigusaktidest. Kabinetis lepiti ka kokku, et rahandusminister hakkab andma valitsusele regulaarseid ülevaateid vahendite kasutamise seisust,» märkis ta.

Praegu avanevad järjest uue perioodi meetmed ja investeeringud käivituvad, avatud on ka esimesed taotlusvoorud. Tänaseks on uue perioodi vahenditest rohkem kui 20 protsenti kohustustega kaetud ning toetuse saajatele on välja makstud esimesed 27 miljonit.

«Toetused peavad jõudma Eesti majandusse nüüd ja kohe,» ütles Võrklaev.

Nädala lõpus saab ELi majandus- ja rahandusnõukogu (ECOFIN) taaste- ja vastupidavusrahastu (RRF) kava muudatuste protsess ka ametlikult eduka lõpu. Taastekava alusel rakendavate toetuste maht Eestile kokku on 953 miljonit eurot, millest 60 protsenti on planeeritud rohepöörde kiirendamiseks ning kliimamuutuste pidurdamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles