Transpordiamet: tuletornide seisukord on nii kohutav, et need kujutavad ohtu inimeste tervisele

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Transpordiamet on tuletornide juurde paigaldanud kukkuvate kivide eest hoiatavad sildid.
Transpordiamet on tuletornide juurde paigaldanud kukkuvate kivide eest hoiatavad sildid. Foto: Urmas Luik / Parnu Postimees

Transpordiameti tegi valitsusele ettepaneku tulepaakide ja-tornide baasrahastuse suurendamiseks, kuna need olla muutunud juba inimestele ohtlikuks.

Ameti teatel on nende haldusalas olevate objektide seisukord pideva alarahastuse tõttu nii halvaks muutunud, et ohutuse huvides on asutud ligipääsu nendeni piirama.

«Transpordiamet juhib tähelepanu, et tuletornide ja tulepaakide tehniline seisukord on aastate jooksul aina enam halvenenud ja jõudnud kriitilise piirini valdkonna alarahastusest tingituna. Oleme asunud võtma tarvitusele meetmeid perimeetrite tähistamiseks ohusiltide ja kettidega, et tõkestada inimeste ligipääs tornidele ja juhtida tähelepanu alla kukkuvatele detailidele (krohvi-, betooni- ja rauatükid jms), mis kujutavad ohtu nii inimestele kui ka ümbruskonnale,» kirjeldab Transpordiamet majandus- ja taristuministeeriumile saadetud kirjas.

Ameti teatel on tuletornidel lisaks navigatsioonimärgi rollile oluline osa merekultuuri pärandi tutvustamisel. «Kui Eesti riik soovib oma kultuuripärandit säilitada, siis on vältimatu tõsta iga-aastast baasrahastust tasemeni, mis võimaldab peatada tuletornide/tulepaakide lagunemise,» manitseb amet.

Transpordiamet tegi valitsusele ettepaneku tõsta tuletornide/tulepaakide renoveerimisteks ja remonttöödeks baasrahastuse määr seniselt 300 000 eurolt aastas järgmiseks 10 aastaks järgmiselt:

  •  Ettepanek aastateks 2024 - 2026 on 3 mln eurot aastas;
  •  Ettepanek aastateks 2027 - 2032 on 1 mln eurot aastas.

Ameti teatel võimaldab baasrahastuse tõstmine vähendada üha suurenevat remont- ja renoveerimistööde võlga ning säilitada kultuuripärandit, mille hoidmise kohustus on nii riigil kui ühiskonnal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles